RADY FREKVENCE 1: Jak vyzrát nad pásmovou nemocí

5. června 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Cestovat na dovolenou letadlem je skvělé. Je to nejbezpečnější forma přepravy osob a navíc ušetříte spoustu času. Ale pozor, je tu jedno riziko! Říká se mu JET LAG!

Jet lag, u nás pásmová nemoc, se projevuje především enormní únavou a poruchami spánku. Někdy dochází i k dezorientaci, bolestem hlavy, nechutenství a celkové podrážděnosti.

Pásmovou nemocí trpí většinou ti, kteří při letu překročí více časových pásem. Odborníci se shodují, že tato nemoc se vyskytuje proto, že dojde k narušení přirozeného cyklu světlo – tma, který je součástí biorytmu každého člověka. (Proto tělo i po příletu stále funguje jako by byl den, i když je třeba noc a naopak.)

Podle psychologa Tomáše Prajzlera mají nějvětší projevy pásmové nemoci jedinci oslabení stářím, nemocí nebo výraznou únavou, která předcházela cestování nebo je s ním spojená.

Jak se pásmové nemoci bránit?

  • Pokud máte možnost volby, východním směrem létejte v noci a zkuste let prospat. Na západ naopak létejte ve dne.
  • Před dlouhým letem si naordinujte dostatek odpočinku a spánku. Cestujete-li z východu na západ, několik dní před odletem choďte spát a vstávejte později než obvykle. Pokud naopak poletíte ze západu na východ, usínejte i vstávejte dřív.
  • Nad pásmovou nemocí spíš zvítězíte, pokud budete při cestování hladoví. To platí i v případě letů delších než 10 hodin. Hlad tak případně zkuste zaspat.
  • Na palubě letadla nezapomínejte pít, abyste se vyhnuli dehydrataci. Ideální je čistá voda. Kofein nebo alkohol by mohly projevy jet lagu naopak zhoršit.
  • Pro spánek v průběhu letu si vezměte klapky na oči. Navodí vám pocit tmy a tak váš spánek v průběhu letu bude kvalitnější. Rozhodně ale zapomeňte na prášky na spaní. ty by mohly výrazně narušit váš biorytmus. 
  • V přestávkách mezi spánkem se projděte po letadle, abyste si protáhli tělo, rozproudili v něm krev a vyhnuli se případným otokům a křečím ve svalech.

A hlavně:

Po příletu alespoň chvíli pobývejte na slunci a snažte se co nejdřív přizpůsobit tamnímu časovému pásmu. 

Životní styl - další články

Doporučujeme