RADY FREKVENCE 1: Slunce je tady – pozor na popáleniny!

2. června 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Deštníky do skříňí a na sebe plavky, opalovací krém, sluneční brýle a klobouky nebo kšiltovky. Minimálně dva příští týdny budou ve znamení letního počasí. Ale pozor - Slunce už bude zrádné!

V Čechách jako u Jadranu

 Teplota vody v přírodních koupalištích stoupá, kvalita takových vod je zatím dobrá – tak vyražte k vodě.  Pokud máte zataženo, tak vězte, že nejpozději od  zítřka bude krásně jako ve Středozemí. “Čeká nás převážně slunečný a relativně teplý týden. Odpolední maxima budou stoupat po  celý pracovní  týden až k letním  28 stupňům Celsia,” řekla Frekvenci 1 Dagmar Honsová z Meteopressu.

“Nejtepleji by mělo být v sobotu s odpoledními teplotami na 30 stupních. To už jsou tropické teploty. V neděli bude přes naše území přecházet studená fronta, kdy opět zahrozí bouřky. Ale vypadá to, že i ten následující týden bude ve znamení letních teplot a převážně slunečného počasí,” pokračuje Honsová. 

Při chytání bronzu už hrozí popáleniny

Ale stejně tak jako v jižní Evropě  bude pálit Slunce, hrozí nám takzvaným vysokým UV indexem. “Neměli bychom se v pravé poledne zdržovat na přímém Slunci bez ochranných prostředků, protože hrozí popáleniny,” dodává meteoroložka.

A jaký UV ochranný faktor v opalovacím krému v Česku použít? Jestli máte velmi citlivou pokožku fototypu 1 (kůže  na slunci vždy zrudne, nikdy nehnědne,  charakteristická je nápadně světlá pleť s mnoha pihami, nazrzlé vlasy, světlé oči), použijte v naší zemi faktor s číslem 20 až 30. K moři pak až 50.  Doporučená doba slunění je v u těchto velmi citlivých lidí jen  5-10 minut!

Životní styl - další články

Doporučujeme