Renata Schejbalová: Proces přijímacího řízení na střední školy je jak z minulého století

22. května 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Naším středečním hostem v Press klubu Frekvence 1 byla ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová. Čestmír Strakatý s ní probral otázku špatné situace ohledně náporu studentů na střední školy a gymnázia.

Jak špatná je ve skutečnosti situace ohledně velkého náporu studentů na střední školy a gymnázia? “Záleží kraj od kraje. Samozřejmě ve velkých městech je opravdu velký přetlak zájemců o gymnázia. V jiných krajích takový přetlak nepozorujeme. My rozhodně druhé kolo dělat nebudeme, protože jsme měli 217 zájemců a bereme 60 žáků. Celý systém je ale velmi špatně nastaven pro současnou dobu. Funguje to tak, že žáci podávají dvě přihlášky a většinou se stává, že ti dobří jsou přijati na obě školy a mají 10 dnů na rozmyšlenou. Až potom doplňujeme ty, kteří skončili pod čarou. Je to velmi dlouhý a náročný proces, který je náročný, jak pro školy, tak pro děti a rodiče,” říká ředitelka gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

Řešením by mohla být elektronizace

Škola doplní na volná místa další uchazeče, ti ale už měli přihlášku na jiné škole, kam se dostali hned napoprvé, přesto raději půjdou tam, kam se dostali až napodruhé. Je to velice náročné. Celý systém zní jako z minulého století. Pan ministr školství Bek říká, že chce něco udělat s elektronizací, což by mohlo být klíčové. “Elektronizaci přijímacího řízení navrhujeme minimálně 8 – 10 let. Věřím, že v současné době i vlivem toho, co se loni i letos stává, dojde ke změně. Pan ministr ve svém projevu představoval priority, kde o tomhle mluvil. Elektronizace neznamená jenom to, že by se nepodávaly papírové přihlášky, které vydá základní škola, rodiče ji přinesou a my ji přepíšeme do počítače. Znamenalo by to i to, že by si žáci zvolili prioritizaci. Na přihlášku by napsali čtyři nebo pět škol podle své preference. Pokud by byli přijati na první, byli by tam automaticky zapsáni a neblokovali by místo těm, kteří chtěli, ale nedostali se. Odpadl by tak systém druhých kol, kdy zoufalí rodiče zjišťují, zda se jejich dítě někam dostane,” vysvětluje Renata Schejbalová a dodává, že je skeptická ke slibu pana ministra, že by se tohle mělo stihnout do příštího roku. “Za ta léta už vím, jak to chodí ve státní správě. Já budu šťastná, když se to stane za dva roky.”

Gymnázium Nad Štolou letos přijímalo 60 žáků. Měla gymnázia možnost rozšiřovat kapacity? Gymnázia v Praze jsou prostorově tak plná, že se nemáme kam rozšiřovat. Na asi dvou gymnáziích se začala přistavovat nástavba pro další třídy. Praha dál zřídila při odborných školách, které prostory mají, další třídy gymnázií. Není to ale jenom o prostoru, ale i o nedostatku učitelů. Pokud by v Praze studovali pouze žáci Pražáci, kapacit stačí, ale tady studuje 30 procent Středočechů a žáků z jiných krajů,” říká ředitelka.

Kdy se situace zlepší?

Podle paní Schejbalové má tahle vlna ještě nějaké dva až tři roky trvat. Pak se počet žáků 9. tříd sníží. Při období “covidových” dětí zase nastane problém.

Celý rozhovor si poslechněte zde!

Životní styl - další články

Doporučujeme