René Mašín: Lidí na horách je dost. Všichni vyhlížejí rozvolňování, ale chápou, že nemocnice jsou přeplněné

16. února 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Nový ředitel Horské služby René Mašín. Foto: ČTK

Jarní prázdniny bez hor, sníh, nebezpečí úrazu či lavin, to vše probrala Helena Šulcová s náčelníkem Horské služby České republiky René Mašínem v pořadu Press klub na Frekvenci 1. "Lidí na horách je v tuto dobu dost. Je to o zodpovědnosti každého z nás," vyjádřil se.

Současná situace rozvolňování opatření příliš nenahrává. Tři okresy jsou nyní v uzavřené zóně a lidé je mohou opustit či do nich přicestovat jen pokud míří do školy, do práce, na úřad nebo za lékařem. Jedná se o Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji a Trutnov v Královéhradeckém kraji. Právě Trutnovsko ale láká řadu lidí příznivými podmínky pro zimní sporty.

Zatímco tak policisté hlídají silnice, běžkaři jezdí do Krkonoš vlakem. Vlaky a autobusy policie pravidelně nekontroluje, a tak se cestující mnohdy bez problému dostanou až do lyžařských středisek.

Každý by měl být zodpovědný

“Je to na ukázněnosti každého z nás. Jestliže tam je zvýšený výskyt koronaviru, tak by každý měl být zodpovědný vůči svému okolí i vůči sobě a aniž by se děly jakékoliv restrikce, tak by měl dodržovat pravidla,” uvedl náčelník horské služby René Mašín.

To se ale v reálu úplně neděje. Obyvatelé uzavřených oblastí na sociálních sítích vzkazují turistům, že teď mají Krkonoše jen pro sebe – vycházet by ale neměli ani oni. “Lidí na horách je v tuto dobu dost, včetně těch místních. Jsou to třeba i lidé, kteří mají apartmány ve střediscích, přijeli a neodjíždějí. Návštěvnost kolem středisek na horách je poměrně dobrá, respektive je nějaká,” popsal Mašín.

Posted by Václav Brynda on Saturday, February 6, 2021

Na horách to občas vypadá i takto.

Všichni chápou, že nemocnice jsou přeplněné

Počty lidí na sjezdovkách ale podle něj nepatří mezi nejpalčivější problémy současné pandemie. “Ten volný terén si myslím, že žádným velkým problémem asi není,” hodnotí. “Jestliže přijede někdo kolem Labské boudy směrem k chatě Martinovka, která už patří do zavřené lokality, tak to samozřejmě už problém je, ale ti lidé se de facto nepotkávají, nejsou tam zástupy. Je to o jednotlivcích, nejsou to skupiny,” popsal situaci na horách.

Řada podnikatelů bojuje o přežití a doufá, že alespoň na nějaký čas bude moci během letošní sezóny otevřít. “Všichni s očekáváním vyhlížejí ten den, kdy se to bude moci rozvolňovat, ale bohužel ta situace která v současné době je, z pohledu nakažených, nakažlivosti a počtu lidí v nemocnicích, tak tak jak máme informace od zdravotní záchranné služby, tak je to opravdu neúnosné. Takže na jednu stranu všichni chápou, že nemocnice jsou kapacitně přeplněny a není tam žádná rezerva,” uvedl Mašín.

Hrdinové sociálních sítí

Ani během pandemie se ale horská služba rozhodně nenudí a nouze není ani o případy poněkud klasičtějšího typu. “Obzvlášť mezi polskými turisty je velká móda chodit do hor, svlékat se do půl těla nebo do spodního prádla a fotit se na sociální sítě, jací jsou hrdinové. My pak musíme těmto lidem pomáhat a zateplovat je,” popsal a varoval, aby se podobného chování lidé pokud možno vyvarovali a rozhodně nepodceňovali vhodné vybavení.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Životní styl - další články

Doporučujeme