Řidiči, pozor! Obec vás nově může poslat na technickou kontrolu

8. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Víte, že letos můžete zase snáz přijít o technický průkaz k vašemu autu? A to zdaleka není všechno! Více se o novinkách pro motoristy dozvíte uvnitř článku.

K tomu, aby vám sebrali technický průkaz, budou letos stačit nefuknční brzdová nebo potkávací světla a také sjeté pneumatiky. 

Obec vás taky může poslat na technickou kontrolu do 30 dnů, i když vám do ní zbývají třeba dva roky.  A za ignorování nařízené technické můžete dostat až mnohatisicícovou pokutu.

Řidičák na zkoušku

“Dá předpokládat, že bude kromě jiného zaveden jakýsi řidičský průkaz – podmínečný – pro mladé řidiče. Ten by měl mít platnost tři roky a jen se čtyřmi trestnými body. Při jejich ztrátě by museli znovu absolvovat celý ten kolotoč získávání řidičského průkazu,” řekl Frekvenci 1 Igor Sirota z Ústředního automotoklubu.

Na registr ve dvojici

Změna vlastníka nebo provozovatele auta proběhne současně – to znamená že se sejdou buď oba – původní a současný vlastník nebo provozovatel nebo jeden z nich s plnou mocí toho druhého. Musí zajít na registr vozidel původního majitele. Registrační značka by ale zůstat původní.

Auta, která jsou v převodu, tedy nejsou přihlášena na nového vlastníka, musejí být do 30. června přehlášena. Jinak auto ze zákona zanikne. Za jízdu s takovým vozem pak hrozí desetitísícové pokuty a ztráta řidičáku na půl roku.

Životní styl - další články

Doporučujeme