Rodiče pozor! Vysoká hladina cukru v krvi během těhotenství může způsobit toto

12. září 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Vědci se rozhodli detailněji prozkoumat faktory, které mohou vést k rozvoji cukrovky, a zjistili zajímavou věc. Našli totiž spojitost mezi onemocněním cukrovkou v průběhu života a hladinou cukru v krvi matky, v období, když zkoumaného jedince teprve čekala.

Na počátku stála studie, která zkoumala hladinu cukru u těhotných matek a její vliv na později narozeného potomka. Celkem vyšetřovali 23 tisíc žen a jejich dětem se poté věnovali od narození až do zhruba 14 let věku. Mezi první zjištění patřil fakt, že hladina cukru v krvi matky prokazatelně ovlivnila procento tělesného tuku a hmotnost potomka v pozdějších letech.

To přivedlo další odborníky k myšlence, že je potřeba oblast důkladněji prozkoumat. Vědci z amerického Národního institutu cukrovky a onemocnění trávicího traktu a ledvin (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) se rozhodli zjistit, jestli nemůže mít hladina cukru při těhotenství vliv i na případný rozvoj cukrovky u potomka.

Od roku 2010 zkoumali až do letošního roku další těhotné ženy a později maminky. 19 % dětí narozených ženám s vyšší hladinou cukru v krvi bylo v pozdějších letech obézních, zatímco u matek v běžnou hladinou to bylo jen 10 %.

“Rozdíly u matek a jejich dětí v závislosti na vyšší hladině glukózy jsou velmi znepokojující,” uvedla pro server Daily Mail doktorka Barbara Linder z institutu. “Dokonce i v porovnání s váhou matky měla glukóza nezávislý efekt,” varuje vědkyně.

Podle vědců jsou děti maminek, které mají i byť jen lehce zvýšenou hladinu cukru v krvi při vývoji plodu, pod zhruba dvojnásobným rizikem rozvoje cukrovky. Zatímco 11 % těchto dětí ze studie postihla cukrovka 2. typu, celých 42 % muselo bojovat se stavem označovaným jako prediabetes, tedy zvýšenou hladinou cukru v těle, který se bez léčby postupně v cukrovku 2. typu rozvine.

Životní styl - další články

Doporučujeme