S koncem karantény může psy postihnout separační úzkost. Zvířecí psycholog radí, jak tomu zabránit

24. dubna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

V současnosti všichni trávíme se svými mazlíčky o něco víc času, než jsme byli zvyklí. Pejskové si všechnu tu pozornost náležitě užívají a z toho, že je doma celá smečka, mají radost. Až ale karanténa skončí a páníčci odejdou do práce a do školy, mohou to některá zvířata špatně snášet. Zvířecí psycholog Dr. Roger Mugford popsal pro deník Mirror, jak jejich smutek zmírnit. 

Počátek karantény byl obrovským zásahem do našich každodenních životů. Podobně by tomu ale mohlo být s jejím koncem. Obzvlášť pro domácí mazlíčky může jít o velký šok.

“S takovou přehršlí času stráveného s jejich rodinami si psi snadno mohou vytvořit přehnanou závislost, a až se maminky a tatínkové vrátí do práce a děti do školy, mohou kvůli tomu trpět,” uvedl zvířecí psycholog Dr. Doger Mugford pro The Times.

Mezi klasické projevy separační úzkosti podle něj patří vytí, štěkání, neklid, ale i močení či kálení uvnitř domova. Někteří psi mohou dokonce dospět i k sebepoškozování.

Pro psy je velmi důležitý pravidelný režim, náhlou změnu proto mohou snášet těžce. Mnohem lepší je podle odborníka přecházet na nový režim postupně a pomalu opět zvykat své psy na odloučení.

“Karanténa je obrovský zásah do běžné rutiny. Až skončí, bude to pro psy velký šok. Proto jsou velmi důležitá krátká a strukturovaná cvičení v separaci,” radí Mugford.

Životní styl - další články

Doporučujeme