S teplým počasím přichází velká nepříjemnost. Jak bojovat s klíšťaty a jak se jim vyhnout?

29. května 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Všichni jsou určitě nadšení z toho, že si mohou užívat teplé počasí. Ovšem s teplým počasím a sluníčkem přichází i jedna velká nepříjemnost - klíšťata. Jak se proti nim bránit, jak jim ideálně předcházet a jak je správně vyndat? Pomůžeme vám.

Po dlouhém a chladném jaru jsou klíšťata díky teplému a vlhkému počasí velmi aktivní a podle aktuálním mapy, kterou zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav platí nejvyšší stupeň na celém území. Odborníci doporučují nosit u sebe repelent a nechodit do vysoké trávy. Po návratu z přírody je také dobré si zkontrolovat celé tělo. 

V souvislosti s klíšťaty vyvinuli Češi novou aplikaci Klášťapka. Pokud si ji stáhnete, bude snímat vaši polohu a bude vyhodnocovat míru nebezpečí výskytu klíšťat i procento infikovaných v dané lokalitě. Díky tomu víte, jak velké riziko vám hrozí. Nejčastěji se totiž klíšťaty přenáší lymská borelióza, na druhém místě je klíšťová encefalitida. Dále můžete chytit ehrlichiózu, babeziózu, bartonelózu nebo tularémii. 

Nemoci jsou to závažné, proto je dobré se malým broučkům vyhnout. Proto vždy, když vyrážíte do přírody, vezměte si s sebou repelent. Oblečení volte dlouhé, světlé a z hladkého materiálu. Nelehejte si ani si nesedejte do trávy. Až dorazíte domů, vy i váš pes, pokud ho berete  s sebou, se prohlédněte. Parazité se drží zhruba metr od výšky, dospělým proto nejvíce lezou po nohou.

Klíšťata nesplachujte, ale spalte je

Pokud jste si našli klíště, je nejlepší, co nejdříve ho odstranit. Na klíště ale nikdy nesahejte holýma rukama. Místo okolo něj vydezinfikujte a pak jím trpělivě viklejte ze strany na stranu, pomáhejte si vatovou tyčinkou, neostrou pinzetou nebo kouskem textilu. Parazitem ale netočte, mohli byste ho přetrhnout. Vyndané klíště nesplachujte ani nerozmačkávejte, ale spalte zabalené v kousku papírového kapesníčku.

Místo, kde jste klíště měli, sledujte, a pokud se na něm objeví typická skvrna a cítíte na sobě příznaky podobné chřipce, běžte k lékaři. Nic se neděje, když se klíště během vytahování přetrhne. Hlavně zachovat klid a nezmatkovat! Hlavovou část snadno vyjmete z podkoží jehlou, podobně jako když si zadřete třísku,“ radí parazitolog Libor Grubhoffer a místo pak znovu pečlivě vydezinfikujte.

Životní styl - další články

Doporučujeme