Šéfe, jdu si dát dvacet. Kdy si během dne dát šlofíka, abyste si nejvíc odpočinuli?

23. srpna 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Power-napping je umění být produktivní i s minimem spánku. Ne všichni si můžeme dovolit po obědě odběhnout a dát si dvacet, což je velká škoda – lehký šlofík přináší spoustu zdravotních benefitů.

Vědci navíc přišli s ideální dobou, kdy si oči na půlhodinky zamhouřit – ve tři hodiny odpoledne. Je to kvůli srdečnímu rytmu, který se kolem třetí odpolední zpomaluje. Mnoho lidí také po obědě trpí únavou či poruchou pozornosti, což ke zdřímnutí přímo vybízí.

Spát byste ale neměli více než 20-30 minut. Delší šlofík může přejít do hlubokého spánku, který vás ve skutečnosti ještě více vyčerpá. Tomuto jevu se říká spánková opilost.

„Když jste nevyspalí, zhoršuje se vám nálada, soustředění a imunita. Polehkém šlofíku jsou lidé více bděli, kreativní a lepší se jim paměť. Je také méně pravděpodobné, že uděláte chybu nebo se dostanete do nehody,“ uvedl Rajkumar Dasgupta, profesor klinické medicíny na kalifornské univerzitě.

Pokud ovšem nepracujete pro Google, který svými relaxačními zónami odpočinek během pracovní doby podporuje, vysvětlujte si to svému šéfovi.

Životní styl - další články

Doporučujeme