Seriál Jak prožít skvělý život: MUSÍTE MÍT DOBROU PRÁCI!

12. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Rádio Frekvence 1 vám nabízí další díl seriálu Petry L. Krajčinovič Jak prožít skvělý život! Dnes je věnovaný dobré práci.

Práce – seberealizace

Práce má ohromný vliv na naše sebevědomí, na to jak se vnímáme. Do velké míry ovlivňuje naše vztahy a to jak vnímáme sami sebe.

Pokud jsme v práci nespokojení, neřku-li nešťastní, promítají se naše emoce do osobního života a vnitřní nelad má dopad na negativní interakce. Představte si, že prací člověk stráví průměrně 2/3 bdělého života. Pokud tento čas naplňujeme činností, která nás netěší, dostáváme se hlouběji a hlouběji do negativní spirály.

Nejdůležitější je ohlednutí do dětství, kde jsme si primárně přednastavili emoční kód práce. Za životním úspěchem se skrývá dosažení nějakého snu. Vzpomeňte si, když jste byli malí, jaké byly vaše sny? Chtěli jste být kosmonautem? Lékařkou? Prodavačkou? Vědcem? Postupně, jak rosteme, nás ovlivňují rodiče, kamarádi, prostředí ve škole, v zaměstnání a my měníme svoje názory, svoje sny přizpůsobujeme tomu, co kolem sebe vidíme, zapomínáme na ně a vzdáváme se jich.

Myslím si, že bychom se měli naučit odcházet ze špatné práce a hledat takovou, která nám dá pocit uspokojení a seberealizace. Samozřejmě, že je situace u každého jiná a že člověk, který má hypotéku nebo jiné finanční závazky, a který už půl roku sleduje nabídky práce a nic nenachází, se mnou nebude souhlasit. Chápu také, že nyní nemusí být vhodná doba, ale i v téhle situaci je důležité přemýšlet nad tím, jak to udělat, abychom si i tu špatnou práci více užívali. V mojí praxi mentální koučky jsem se setkala s tím, že lidé často nikam nesměřují a nepřemýšlí nad osobním rozvojem a to je podle mého názoru škoda, protože každý z nás si zaslouží být šťastný.

Ráno vstanete plus mínus ve stejnou dobu, pak následuje ranní hygiena, možná snídaně a pak denní program dle plánu. Návyky, které jsou zaběhnuté a pohodlné dodávají pocit klidu a jistoty. V podobném modu funguje většina z nás. Z určitého úhlu pohledu by se dalo říci, že jde o stereotyp a možná i nudu. Je to naše zóna pohodlí, někdy nazývaná „komfortní zóna“, kde se cítíme dobře.

Říká se, že změna je život. Jestliže chceme něco ve svém životě změnit, musíme se dostat za hranici své zóny pohodlí. I já jsem fungovala před lety ve stejném programu, divila jsem se, že mi nevychází věci tak, jak bych chtěla. Pochopila jsem, že dokud nevyresetuji své zvyky za cenu vlastního pohodlí,  ničeho v životě nedosáhnu.

Znáte pocit trapnosti, když se musíte někde podbízet, byť jste si jistí, že máte adekvátní kvality vhodné pro danou činnost. To je jedna z věcí, která vás třeba čeká za hranicí pohodlnosti. Dalším rizikovým faktorem je např. dočasné snížení životního standardu a nepříjemný společník – nejistota. Vítejte v zóně nepohodlí, které se také ale říká „zóna učení“, protože za cenu nějakého nepohodlí se zároveň učíme.

Jak na věc:

  • Nebojte se měnit zaběhnuté, změny k životu patří.
  • Sepište si chronologicky všechna zaměstnání, po kterých jste od dětství toužili. Děláte nebo dělali jste v životě nějakou práci podle vašeho seznamu?
  • Učte se denně novým věcem. Nemusíte trávit hodiny nad knihami, stačí pozorovat a vnímat dění kolem vás.
  • Posaďte se v klidu, zavřete na chvíli oči, uvolněte se a představte si, co by vás právě teď udělalo šťastnými. Jak vypadá váš život? Jak se při tom cítíte? Prociťte ten okamžik a znásobte příjemný pocit, který z toho máte. Usmějte se, úsměv vám sluší a potěší i vaše okolí.
  • A štěstí? Přestaňte si říkat, že budete šťastní až … Odkládáním nikdy pocitu štěstí nedosáhnete. Šťastnými nás udělají i drobné maličkosti, jen se musíme dívat kolem sebe a snažit se žít přítomným okamžikem. Život není boj ani není těžký, život je takový, jaký si ho uděláme. A je příliš krátký na to, abychom ho prožili a nedosáhli svého cíle a nenaplnili štěstím.
  • A motto k zamyšlení:

Život se nedá prodloužit, ale můžeme si jej rozšířit!

 

 

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme