Stálá neznámá. Vědci vědí, že psi tuší, co běží v televizi, ale její obsah nevnímají

29. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vnímají psi to, co běží v televizi nebo to jejich mozek nepobírá? Na tuto otázku se snaží najít odpověď miliony chovatelů čtyřnohých krasavců. Experti z americké DogTV a odborného časopisu Animal Cognition nyní dávají alespoň nějakou odpověď.

Kabelová televize DogTV vysílá ve Spojených státech už několik let a program je určen výhradně jen pro psy. Její program vytváří experti tak, aby čtyřnohým kamarádům vyhovoval. Psi televizi vnímají, dovedou rozeznat pohyby, a někteří prý poznají, když je na obrazovce digitální pes. Televizi nechávají majitelé psům zapnout kvůli separační úzkosti.

Psi si totiž během lockdownu zvykli na to, že jsou jejich páníčci doma. Nyní se ale lidé vrátili zase do práce a psi doma štěkají, vyjí, jsou citliví na zvukové vjemy nebo ničí domácnost. Aby se necítili sami, nechávají jim lidé zapnout televizi nebo rádio. Veterináři to doporučují, protože psům spuštěné přístroje navodí pocit, že nejsou sami. Zrak není pro psy tak podstatný, jak pro nás a odborné studie prokázaly, že vidí něco odlišné, než lidi.

Svět je pro ně méně výrazný a vidí pouze dvě barvy. Barevná škála pro ně zahrnuje matné modré, žluté a zelené tóny. I když tento obsah rozsah viděním je omezený a vyvrací fakt, že domácí zvířata vidí pouze černobíle. Lépe rozpoznávají kontrasty ve slabším světle. U televizi musí proto sedět hodně blízko  – to proto, že do dálky je jejich zrak málo ostrý.

Podle oftalmologa Christophera Pirieho je ideální vzdálenost cca metr. Čím dále jsou od obrazovky, tím hůře vidí. Psi více než obraz vnímají pohyb, protože jsou to predátoři. Jinak reagují na další psy, auta nebo jiné rychlé objekty. Náročnější pro ně pochopit, co vlastně vnímají, když se na televizi dívají. Psi prý nereagují na svůj odraz v zrcadle nebo na obrazovce. Některé druhy zvířat toho schopni jsou – třeba některé druhy primátů nebo sloni.

U psů tento důkaz vědci nemají, i když to vypadá, že svůj odraz by mohla rozeznat štěňata. I u nich jdou pouze o iluzi. Štěně může svůj odraz v zrcadle zahlédnout, pokud se tak stane, štěně se často u odrazu zastaví a začne na něj vrčet nebo kňučet. Je to protože nepoznávají realitu. Myslí si totiž, že jde o jiného psa, oni sami se nepoznají. Starší jedinci svůj odraz většinou budou ignorovat.

Experiment z roku 2013, který vědci popsali v časopise Animal Cognition ukázal, že pes na obrazovce pozná některé tvary nebo běžícího psa, nikoliv kočku. Nedovedou to ale všichni jedinci a vědci nevědí proč. Chování psů je podle psího psychologa velmi individuální, a to je hlavním důvodem, proč se jejich chování tak špatně zkoumá a generalizuje.

Psi rádi se svým páníčkem sledují televizi. Ale ne proto, aby sledovali, co v ní běží, ale protože si užívají sociální kontakt s člověkem. Protože při koukání na obrazovku lidé většinou odpočívají a relaxují, psi to vnímají tak, že si užívají klid a pohodu.

Životní styl - další články

Doporučujeme