Startuje dýňová sezóna! Je libo jídlo nebo dekorace?

22. září 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Sezona dýní je tady! Mohou sloužit pro dekoraci, ale především k jídlu! Pro lidský organismus má totiž dýně obrovský přínos. Je totiž přímo napěchovaná vitamíny i minerály. Podrobnosti se dozvíte uvnitř článku.

Vitaminová bomba 

Dýně obsahuje provitamin A, vitamin B1, B2, B3, E, kyselinu listovou (B9), omega-3-mastné kyseliny, z minerálních látek hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor.

Navíc je velice dobře stravitelná a při pravidelné konzumaci upravuje trávení. Také pomáhá k detoxikaci organismu. U mužů zlepšuje plodnost a pomáhá i při zánětu močových cest.

Všestranné využití v kuchyni

„Přidává se do těsta, do buchet, palačinek. Vytvoříme z ní vynikající polévky a omáčky a můžeme ji i jen tak pogrilovat a skvělé jsou i marmelády a džemy”, říká kuchař z rádia Frekvence 1 Jirka Babica. A má pravdu. Je spousta skvělých receptů, ale také množství druhů.

Špagetová dýně je oblíbená díky svému rychlému zpracování, žaludová dýně má oříškovou chuť a konzumovat se dá i za syrova, máslová dýně se vyplatí, protože má uvnitř především dužinu a na zavařování nebo výrobu džemů je vhodná obří dýně Goliáš.

Nejoblíbenější je beze sporu hokkaido. Ta se jako jediná před konzumací nemusí loupat. A jak ji radí využít Jirka Babica: „Tu můžete naplnit masem, bílým chlebem a sýrem a dvě hodiny péct.”

Krásná dekorace

Všechny dýně jsou jedlé, ale některé jsou vhodnější spíš k dekoraci. Mezi takové patří Andělská křídla, Mandarin, Jack Be Little, Kačenky, Mini turban nebo Trnová koruna. Dekorativní dýně se ve většině případů používají celé. Oranžové dýně pak můžeme vydlabat a vyrobit z nich haloweenskou svítilnu.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme