Taleb, Marks nebo Younger. Světové špičky přijedou v říjnu do Prahy na konferenci SH!FTS. Promluví i Fiala

13. září 2023·Životní styl·Redakce

Petr Fiala (Zdroj: Profimedia)

Společnost, ekonomika, technologie, geopolitika, ale i náš způsob práce a života procházejí sérií neustálých proměn. S těmi, kdo chtějí radikální transformace kolem nás pochopit a těžit z nich, se o jedinečné know-how podělí zahraniční hvězdy byznysu. Na říjnové konferenci SH!FTS v Praze totiž vystoupí například Nassim Nicholas Taleb, Howard Marks nebo Alex Younger. Účast potvrdil také Petr Fiala, současný předseda vlády České republiky.

Přestože život v časech klidu nám není souzený, jsou tady různé způsoby, jak na současnou situaci reagovat. Můžete nedělat nic a doufat, že velké změny odezní. Tím se však vystavujete vyšším rizikům a stáváte se fragilní. Druhou cestou je být antifragilní – nejen tyto změny přijmout a proplout jimi, ale naučit se z nich těžit a v životě i podnikání tak prosperovat. Tento přístup volí investoři a byznysmeni budoucnosti. A je také jednou z nejdůležitějších tezí hlavního řečníka konference – Nassima Nicholase Taleba,” popisuje akci Nikita Poljakov, šéfredaktor oblíbeného byznysového deníku e15, který konferenci SH!FTS, ještě společně s J&T Bankou, spolupořádá.

Na jedinečnou akci, která se uskuteční 17. října ve Foru Karlín, láká početný seznam zvučných jmen. Zmíněný Taleb je jednou z hlavních hvězd dne. Po 21 letech, kdy se věnoval riziku prakticky jako kvantitativní trader, se stal výzkumníkem filozofických, matematických a reálných problémů pravděpodobnosti. Je autorem světových bestsellerů jako Černá labuť, Antifragilita nebo Zrádná nahodilost. V současnosti je významným profesorem risk inženýrství na fakultě inženýrství univerzity NYU a na twitteru ho sleduje téměř milion fanoušků. Ve Foru Karlín zahájí úvodní panel nazvaný jako Antifragilita: jak těžit z nejistoty a chaosu. Ve svém vstupu vysvětlí, že opakem křehkosti je antifragilita, tedy kvalita, díky které můžeme ze změn a šoků těžit. Zároveň představí svůj pohled na rizika současného finančního systému a sdělí doporučení, jak se před nimi chránit.

Tématu geopolitických rizik a jejich dopadu na byznys se bude věnovat Sir Alex Younger, bývalý šéf (“C”) britské rozvědky SIS, známé také jako MI6. V této funkci působil 6 let, v letech 2014 až 2020, a v roce 2019 se stal nejdéle sloužícím šéfem MI6 za posledních 50 let. Jako operativní důstojník sloužil na misích v Evropě, Afghánistánu a na Blízkém východě. I proto je v současnosti vyhledávaným řečníkem v otázkách geopolitiky. Dalším významným hostem bude třeba Howard Marks, americký investor a spisovatel. Je spoluzakladatelem a spolupředsedou společnosti Oaktree Capital Management, největšího investora do problémových finančních aktiv po celém světě. Marks je v investiční komunitě obdivován pro své „poznámky“, které podrobně popisují jeho investiční strategie a vhled do ekonomiky a jsou zveřejněny na webových stránkách Oaktree. Na SH!FTS bude mluvit o nastávající „sea change” ve světě investování.

Důležitým českým hostem se stane Petr Fiala, současný předseda vlády České republiky, který svým úvodním slovem celou akci zahájí. Konference se pak dotkne i dalších aktuálních témat, jakými jsou třeba umělá inteligence a dopad jejího rychlého nástupu na světovou ekonomiku nebo investování, ESG a jak tento moderní koncept postavit racionálně, ekvitní investice v Česku nebo nová valuační realita. Těšit se návštěvníci mohou i na rozhovory s českými nebo slovenskými finančními velikány, které organizátoři akce postupně odtajní.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme