TIP FREKVENCE 1: Největší mýty o krmení psů. Poučte se, váš pes to ocení!

13. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Patříme k největším milovníkům domácích mazlíčků v Evropě. Skoro každá druhá domácnost má psa nebo kočku. Umíme se postarat o jejich správné stravování?

Moc ne. Mezi pejskaři panuje mnoho mýtů o tom, jak psa krmit. Spousta chovatelů si myslí, že psa je nejlepší krmit pouze 1x denně. Nebo že je vepřové maso pro psa nevhodné. Seznamte se s nejrozšířenějšími bludy.

Psi nesmí jíst vepřové maso

Kdo na tohle přišel, je záhadou. Dříve se vepřové maso používalo ke krmení psů poměrně často. Vepřové maso není sice ideální pro všechny pejsky. Je tučnější, takže ho nebudeme dávat seniorům a psům s nadváhou. Vepřové je naopak ideální pro psy s velkou fyzickou zátěží. V rozumné míře, samozřejmě.

Pes musí jíst jen jednou denně

Další častá pověra. S výjimkou štěňat, která musíme krmit několikrát za den, je dobré dávat dospělým psům krmivo jen jednou denně. Z hlediska dobrého zažívání a prevenci přetočení žaludku (torze), je ideální rozdělit krmnou dávku na ranní a večerní.

Psovi, který žere omítku, chybí vápník

Psi i štěňata často olizují omítku. Chovatelé pak propadnou pocitu, že jejich miláčkovi chybí vápník nebo má špatné granule. Začnou rychle měnit značku krmiva, přidávat vitamíny a podobně. A víte co? Psi si na omítce pochutnávají z nudy! Zkuste jim raději pořídit spoustu hraček na kousání. Ze zdravotního hlediska se může jednat o překyselení žáhy a pes se snaží zmírnit překyselení žaludku.

Domácí krmivo je lepší, než kupované

Tímto heslem se řídí hodně pejskařů a přidělávají si tak hodně práce. Navíc je to finančně náročné. A hlavně je to zbytečné. Odpovídající granule obsahují vyvážené množství vitamínů i minerálů, které pes potřebuje. Pokud chcete pejskovi přilepšit „opravdovou“ potravou, nedávejte mu vařené, ale raději syrovou kost. Vařené kosti mohou snadno uvíznout v tlamě nebo žaludku. Nejlepší jsou masité kosti z hovězího.

Pes potřebuje rozmanitý jídelníček

Častou pověrou je ta o rozmanitosti jídelníčku pro psy. Psi, kterým podstrojujeme příliš, se tak snadno stanou vybíravými a chybí jim řád. Důležitější je vyvážená strava. Dbejte raději na kvalitu a složení granulí. Jednou za 3 – 4 měsíce granule vyměňujte, předejdete tak možným alergickým reakcím. Nemusíte měnit značku výrobce, ale spíše recepturu. Třeba hovězí za kuřecí.

Můj pes má na granule alergii

To je opravdu velký mýtus. Lidé se často mylně domnívají, že jejich pes má alergii na granule jako celek. Ve skutečnosti se ale jedná o alergii na určitou složku, které dané granule obsahují. Takovou alergií trpí každý sedmý pes. Projevuje se svěděním, padáním srsti a citlivějším zažíváním. Zkuste zapátrat a granule vyměnit. 

Životní styl - další články

Doporučujeme