TIPY FREKVENCE 1: Nejoblíbenější vánoční zvyky!

24. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Vánoce jsou jedním z nejvýznamějších křesťanských svátků. U nás je v posledních letech vnímáme hlavně jako svátky plné dárečků, rodinných setkání a mnohdy se nezapomíná ani na tradiční zvyky.

Mezi jednotlivými kraji Česka nejsou příliš velké rozdíly v tradicích. Na Moravě se akorát víc dostává ke slovu folklor. I o Vánocích můžete vidět kroje, navštívit tradiční jarmarky nebo zabijačkové hody.

Krájení jablíčka patří k jednomu z nejoblíbenějších vánočních zvyků. Je to jednoduchá, rychá a přitom půvabná záležitost. Jablko se krájí napříč po štědrovečerní večeři. Pokud uvidíme hvězdičku, znamená to zdraví, štěstí a úspěch v nadcházejícím roce. Pokud místo hvězdičky najdeme kříž nebo červa, musíme si dávat pozor na zdravotní komplikace.

Lití olova je jedním z nejstarších vánočních zvyků. Potřebujeme větší hrnec s vodou, dvě tyčky, kónický klíč, lžíci, olovo a oheň. Na hrnec s vodou dáme tyčky, přes ně položíme klíč, nad plamenem roztavíme v lžíci olovo a skrz ucho klíče kápneme do vody. Podle tvarů, které olovo ve vodě vytvoří hádáme, co nás asi čeká. 

Házení střevícem je vhodné především pro svobodné dívky. Na Štědrý den si dívka stoupne zády ke dveřím a přes rameno hodí svůj střevíc. Pokud jeho špička ukazuje ven ze dveří, znamená to, že se dívka do roka provdá. 

Jmelí přináší do domácnosti štěstí a už ve středověku ho považovali za dar nebes, protože roste v korunách stromů. Také umožňuje klidný spánek, používalo se jako ochrana proti bleskům, požárům a proti neštěstí všeho druhu. Pokud se se svou láskou políbíte pod darovaným jmelím, vztah vám vydrží.

Pokud chcete zbohatnout, pak si dejte pod talíř na štědrovečerním stole rybí šupinu. Tu pak nevyhazujte, ale schovejte ji do peněženky. Dokud se u vás bude držet šupina, podle tradice se vás budou držet i peníze.

Tak se na Vánoce dobře vybavte. Přejeme vám, ať jsou zdraví, láska, štěstí a peníze součástí vašeho dalšího roku!

Životní styl - další články

Doporučujeme