Trpíte únavou či zimomřivostí? Možná vašemu tělu chybí železo. TIPY, jak ho nejúčinněji doplnit

Deficity trpí snad každý z nás. Někomu chybí hořčík, jinému zase vápník. Nedostatkem železa trpí ale mnohem častěji ženy než muži.

Na vině jsou opakující se menstruace, špatné stravování a také komplikace spojené s porodem. Nejčastěji se nedostatek železa projevuje anémií, tedy snížení koncentrace hemoglobinu pod normu. Mnohem snadněji však tuto poruchu poznáme podle horší kvality vlasů, suché pleti a praskajících koutků. Je však také mnoho příznaků, o nichž možná vůbec nevíte.

Člověk může pociťovat absolutní ztrátu energie, nápadnou bledost či podrážděnost. Často se dostavují infekční onemocnění a neustálý pocit zimy. Zhoršit se může kvalita nehtů, jedinci trpící nedostatkem železa také ztrácejí chuť k jídlu.

Jak tedy železo nejlépe doplnit? Není to zas tak lehké. Musíme brát v úvahu vstřebatelnost, je totiž u jídel různá. U potravin živočišného původu je vstřebatelnost lepší, železo je však možné získat i z rostlinných zdrojů. Některé sloučeniny příjmu železa vehementně brání. Patří mezi ně polyfenoly, látky obsažené v černém čaji, vápník, vláknina a také zinek. Proto bychom neměly potraviny s obsahem těchto látek kombinovat s doplňky železa.

Mezi zdroje s nejvyšší koncentrací železa se řadí zejména vepřová játra, pšeničné klíčky, ovesné vločky, červená čočka, hrozinky a meruňky (mohou být i sušené), mořské řasy a vlašské ořechy.

?>