Úroveň zdravotnictví nám mnohé západní země mohou závidět, říká mikrobioložka Adámková

2. října 2022·Životní styl·Redakce·Bára Nesvadbová

Bára Nesvadbová, Václava Adámková. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla specialistka na klinickou mikrobiologii Václava Adámková. Jak moc je člověk zodpovědný za své zdraví a jaká je úroveň českého zdravotnictví? Na to odpovídala lékařka v rozhovoru.

Podle imunoložky je každý člověk strůjcem svého štěstí, čili i za své zdraví bychom měli být zodpovědní sami. Nemůžeme se spoléhat na to, že nám ho někdo vyřeší, zachrání, zlepší,” uvedla. Přesto bychom se podle ní neměli stresovat moderním, zdravým životním stylem. Čemuž současná doba úplně nepřeje. Trendem poslední doby je například otužování, co si o něm mikrobioložka myslí? Lidé, co to dělali vždycky, měli to součást normálního života, tak jim to určitě pomáhá. Když se z toho ale stane módní vlna jako ze všeho, tak si myslím, že to spíše může člověku ublížit. Každý extrém je prostě extrém,” varuje veřejnost před bezhlavým vrhání se do takovýchto trendů Adámková.

Aktuálně je úroveň českého zdravotnictví velmi dobrá a mnohé západní země nám podle lékařky mohou závidět. České zdravotnictví je za těch podmínek, jak to mnohdy vypadá, že třeba budovy nejsou nejvzhlednější, tak úroveň péče je na velmi vysoké úrovni,” řekla. Myslím si, že mnohé západní ekonomiky by nám to mohly závidět, lidé si tady stěžují, že nemají toto, ono, ale když by se dostali se stejnou situací někde, třeba do Velké Británie, Německa k lékaři, tak by teprve viděli, jak vypadá úroveň péče, na kterou by dosáhli ze všeobecného zdravotního pojištění,” zdůraznila.

Životní styl - další články

Doporučujeme