V Turecku všechny volné plochy zastavěli. Pokud lidé utekli z budov, tak se neměli kam uchýlit, říká seismolog

17. února 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

RNDr. Jan Zedník. (Zdroj: Frekvence 1)

Seismolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky (Geofyzikální ústav AV ČR) Jan Zedník v rozhovoru pro Frekvenci 1 promluvil o katastrofickém zemětřesení v Turecku a Sýrii. V čem udělaly tamní úřady chybu? Dá se zemětřesení předpovědět a kde by se člověk měl v takové situaci schovat, aby si zachránil při zemětřesení život?

Turecko a Sýrii zasáhlo minulé pondělí 6. února zemětřesení o síle 7,8 stupně, kdy se posunuly dvě tektonické desky, Arabská a Anatolská vůči sobě. Ty poskočily podle seismologa třeba o tři metry. Celý svět tak nyní sleduje tragické následky tohoto posunu. K čtvrtečnímu večeru bylo hlášeno 45 tisíc obětí a stovky lidí se stále pohřešují. Podle seismologa je to opravdu šílené. “Turečtí seismologové upozorňovali, že v téhle oblasti je velmi hustá zástavba, že kvalita domů příliš neodpovídá tak očekávané síle, a pak to zemětřesení přišlo. Nikdo neumí předpovědět kdy bude, ale víme, že v určitých oblastech lze očekávat,” doplnil Zedník.

Za tak rozsáhlé škody mohou z velké části podle odborníka z Geofyzikálního ústavu AV ČR zejména turecké úřady, které desítky let povolovaly stavby domů, které nesplňovaly přísné seismologické normy, které jsou v zemi zavedeny. “Tam to musí být konstrukce, která se nezhroutí jako stavba z karet. Je jasné, že bylo něco zanedbané, protože vedle stály domy, které otřesům odolaly, ačkoliv to bylo velmi blízko zlomové plochy a docházelo k posunům půdy o nepředstavitelné hodnoty,” uvedl s tím, že zde se setkaly všechny faktory seismického ohrožení. Tedy síla zemětřesení, hustota osídlení a kvalita stavby. “Tady se to sečetlo všechno s tím záporným znaménkem. Všechno bylo špatně, silné zemětřesení a bídná kvalita budov.”

Nedokážeme předpovědět, kdy zemětřesení udeří

Zemětřesení se sice snaží seismologové předpovídat, ale nikdo není schopen určit, jestli udeří zítra nebo za týden. “To nemáme moc šanci zjistit, protože to napětí se hromadí hluboko v zemi v hloubkách desítek kilometrů, kam naše přímá pozorování nesahají a jen málokdy se nějaké příznaky, projevy, že se chystá zemětřesení, projeví na povrchu,” dodal Zedník.

Dobré je opustit budovu a shromáždit se na volném prostranství

Pro chování při zemětřesení platí určitá pravidla. První je, pokud to jde, odejít z budovy. “Někdy jsou otřesy tak silné, že podrážejí nohy nebo jste ve vyšším patře a už to nestihnete, tak potom se alespoň radí, se postavit do zárubně dveří nebo pod nějaký pevný stůl. Ale pokud se budova úplně zhroutí, tak je to málo platné. V Turecku, kde hrozí velká zemětřesení, tak byly plánovány velké plochy, kde by lidi mohli vyběhnout a shromáždit se, aby je nezasáhly trosky budov. Jenže developeři mají ostré lokty a všechny tyto prostory byly zastavěny. Takže potom lidi, pokud by to vůbec stihli, neměli kam se uchýlit a vidíme, jak je i zanedbaná péče o lidi během záchranných prací,” uzavírá seismolog.

Zemětřesení v Chorvatsku

Zemětřesení zasáhlo také Chorvatsko. To bylo o síle 4,8 stupně. Jeho epicentrum bylo na ostrově Krk, ale otřesy byly cítit i v Rijece, kde rozkymácely výškové budovy. “Chorvatsko leží na Balkánském poloostrově. V pásu, kde zemětřesení se očekává, takže velké překvapení to není. Jak jsem zaregistroval, žádné velké škody zatím nezaznamenali ani ztráty na životech,” uzavřel Jan Zedník.

Životní styl - další články

Doporučujeme