Vánoční mytí oken: nesmyslná tradice

11. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Do Vánoc zbývají dva týdny a my na poslední chvíli ladíme co jde. Stihnout napéct, uklidit, nakoupit a zabalit, tak aby bylo všechno jak se říká "tip-ťop!" Pro většinu hospodyněk vánoční úklid vrcholí nablýskanými okny. A jak na to, abychom neudělali víc škody než užitku?

Vánoční mytí oken – nesmysl

Pro někoho je mytí oken záležitost, kterou opakuje jednou za pět až šest týdnů. Velká většina domácností ale myje okna jen dvakrát do roka, a to na Vánoce a Velikonoce. Podle odborníků na úklid v tom nejnevhodnějším období. Na jaře se nám na okna lepí první pyly, v zimě zase přimrzají hadry a dělají se šmouhy.

“Pokud venku mrzne, měli bychom na vyleštěná okna, hlavně ta moderní, raději zapomenout,” radí Hana Kadlubová z firmy Hospodyně: „Pokud je venku méně než mínus pět, zapomeňte na umývání vakuových oken. Hrozí jejich prasknutí. Nejen, že by nás takový úklid vyšel pěkně draho, ale při explozi hrozí i poranění.“

Vlažná voda a fridex

Když už se do mytí oken v mrazu pustíte, dodržujete dvě základní pravidla. Voda pouze vlažná a nemrznoucí směs k tomu. Při takovém umývání, ale vždy používejte ochranné rukavice.

Jar na okna nepatří

A nezapomeňte, že jar na okna rozhodně nepatří. Chvilku sice okna vypadají čistá, zůstává na nich ale lepkavá vrstva, která se zase rychle zanese prachem.

Životní styl - další články

Doporučujeme