Ve školách jsou vši! Frekvence 1 radí, jak s nimi zatočit

5. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Vši jsou stále více odolnější proti přípravkům, které je hubí. Nejedná se o onemocnění, takže vši nepodléhají hlášení hygienikům. Ti o problematice přesto vědí a říkají, že nejčastějším obdobím výskytu vší je právě podzim a začátek školního roku.

Když přijdete ke školce nebo škole a tam visí nápis “VÝSKYT VŠÍ” polije vás pot. A není divu. Zbavit sednešních vešek není snadný úkol.

„Přenos je kontaktem a kontaminovaným materiálem, hřebeny, ručníky. Prevence je, aby děti nenakláněly hlavičky k sobě,“ říká Liliana Rumlová vedoucí epidemiologického odboru krajské hygieny v Praze.

Vši mají nejčastěji předškoláci a malí školáci. Často je přivezou z letních výletů, soustředění nebo táborů. Po zahájení školního roku je jen otázkou času než si je děti mezi sebou rozšíří. Nejčastěji se používají přírodní přípravky na bázi olejů. Ty koupíte v každé lékarně. Přípravek vás vyjde na 180 až 450 korun a pokud je vás v rodině víc, několik procedur vás může stát až tísíce korun.

Vyčesávání chce trpělivost

„Éterické oleje obalí veš, ta veš se vysuší a některé ty složky mají vliv i na vývoj té larvy,“ říká Pavla Petříková z lékárny v IKEMU. Jednoduše řečeno, larev se zbavíte přípravkem taky. Bohužel často už šampóny nezabírají a je nutné je hodně střídat, aby vši nezískaly odolnost. Důležité je hnidy každý den vyčesávat a to není jednoduchá činnost. Chce to hodně trpělivosti. Někdy se můžete vší zbavovat i týdny.

Pokud se nedaří, využijte pár “babských rad”:

Barva na vlasy
– je vhodná pro dospělé, peroxid, který barvy obsahují vši zahubí

Zábal ze slivovice
– polijte si vlasy slivovicí a zabalte do ručníku

Žehlička na vlasy
– pod velkým teplem vši explodují

Tea tree oil
– vši odpuzuje, využívá se také jako prevence

Vši se přenáší také ložním prádlem a oblečením. Důležité je všechno každý den prát a převlékat. Veš v posteli dokáže přežít až 24 hodin.

Na závěr se snad už jen hodí dodat. Držíme palce ať vši nemají vaše děti ani vy a pokud k pár breberkám přijdete, tak ať se jich brzy zbavíte.

Životní styl - další články

Doporučujeme