Vytíraní podlahy je věda

25. srpna 2014·Životní styl·Luboš Procházka

I úklid může být pořádná věda. Dnes vám proto na Frekvenci 1 radíme, jak na dřevěné podlahy. Líh? Mýdlo? Nebo vosk? Nabídka úklidových prostředků na dřevo je bohatá. Jak se v ní ale vyznat?

Mýdlo na lakované podlahy nepatří.

Není dřevěná podlaha jako dřevěná podlaha. Je rozdíl jestli máte podlahu lakovanou nebo voskovanou. „A právě při úklidu podlah lakovaných děláme v dobré víře největší chyby. Mýdlové prostředky na lakované podlahy nepatří. Mýdlo se do lakovaného dřeva nikdy nevsákne a i na sebepečlivěji vytřené podlaze budeme mít šmouhy. Lakované podlahy vytíráme vždy prostředky s obsahem lihu.“ radí předsedkyně České asociace úklidu a čistění Irena Bartoňová Pálková 

Na podlahy jen olejované naopak používáme právě zmiňované mýdlové prostředky.

Největším nepřítelem je voda

Bez ohledu na to, jestli máme podlahu lakovanou nebo olejovanou , je největším nepřítelem voda. Zapomeneme na mopy. I sebelépe vyždímaný hadr nebo mop dřevu ubližují. Dřevěnou podlahu jen lehce vlhčíme, případně sprejujeme a hned vytíráme do sucha speciálními utěrkami z mikrovlákna.

Prach a smetí musí pryč

I když budeme sebepečlivěji vytírat, bude podlaha špinavá, pokud ji předem nezameteme. Tahle zásada platí u podlah obecně. Pokaždé než začneme vytírat, je důležité podlahy vysát nebo pořádně zamést. Jedině tak máme zaručeno, že zůstane podlaha čistá a beze šmouh.

Životní styl - další články

Doporučujeme