VÝZKUM: Česko sužuje chřipka. Bojí se Češi očkování?

2. února 2016·Životní styl·Redakce

Foto: Shutterstock

Zažíváme další vlnu chřipkových onemocnění. Ordinace lékařů se opět plní. Pomohlo by zavedení povinného očkování proti chřipce? O očkování víme, ale nechodíme!

Společnost Nielsen Admosphere provedla exkluzivní internetový výzkum, zda Češi vědí o možnosti očkování proti chřipce. Téměř všichni dotazovaní o možnosti očkování proti chřipce věděli, ale….

Jen polovina z respondentů si myslí, že vakcína je účinná. Více jí důvěřují muži. Dotazovaní se domnívají, že očkování je přínosné především pro staré lidi a pracovníky ve zdravotnictví. Ženy jsou opatrnější v otázce vhodnosti chřipkové vakcíny pro děti.

Co si myslí o očkování muži

  • 95% ví o možnosti nechat se očkovat
  • 53% si myslí, že očkování je účinné
  • 28 % se nechalo někdy očkovat

Co si myslí o očkování ženy

  • 99% ví o možnosti nechat se očkovat
  • 33% si myslí, že očkování je účinné
  • 16% se někdy nechalo očkovat proti chřipce

Muži mají s očkováním obecně lepší zkušenost než ženy. Ti, kteří se nechali v minulosti očkovat, jsou z 50% přesvědčeni o tom, že jim vakcína pomohla. Ženy si to myslí jen ve 40 procentech případů.

20% mužů uvedlo, že po očkování cítili vedlejší účinky vakcíny, u žen to bylo 13%.

Proč se nenecháváme očkovat

Hlavním důvodem, proč se lidé nenechávají proti chřipce očkovat, je nedůvěra v účinnost vakcinace, obavy z případných komplikací nebo vedlejších účinků. Obává se 29% žen a 20% mužů.

Třetině dotazovaných nepřipadá chřipka jako důvod k očkování. Jsou přesvědčeni o tom, že chřipku si lze odstonat a vyléčit dostupnými prostředky. 

Nechali jste se očkovat a věříte lékařům? 

Pravidelné saunování je skvělá prevence onemocnění chřipkou. Víme, jak na to!

Životní styl - další články

Doporučujeme