RADA FREKVENCE 1: Nepřecházejte chřipku. Riskujete život!

1. února 2016·Zprávy·Redakce
Za šíření chřipkové epidemie můžeme často sami. Chřipku považujeme za onemocnění, které lze přechodit. Šíříme tak viry a ubližujeme svému tělu.

Záznam rozhovoru

Chřipka se od běžného nachlazení liší rychlým nástupem nemoci. Ta se projevuje horečkou, bolestmi svalů a kloubů. Přidat se mohou bolesti hlavy, kašel a rýma. Oproti běžnému nachlazení mohou potíže spojené s přecházením chřipky trvat i několik týdnů. Nezřídka dojde k zápalu plic nebo zánětu srdečního svalu.

Jaký je rozdíl mezi chřipkou a nachlazením

Chřipka

Horečka nad 39°C, bolesti hlavy, kloubů, svalů, bolest v krku, únava, zánět dutin a může trvat i několik týdnů.

Nachlazení

Zvýšená teplota mezi 37 – 38°C, rýma, kašel – a odezní do několika dní.

Do peřin!

Chřipka je virové onemocnění a neléčí se antibiotiky. Stačí běžná domácí léčba, která ale může chvíli trvat. Při těžším průběhu rozhodně neváhejte vyhledat lékaře. Doma je důležité zůstat pod peřinou, z léků pak volit ty, které obsahují paracetamol na vysokou teplotu a proti bolesti hlavy). Důležitý je dobrý pitný režim. Ovocné čaje s citronem a medem, bylinky a obyčejná voda.

Zapomeňte na alkohol a horké koupele. Naopak přidejte do stravy céčko.

Spousta z nás řeší dilema „chodit do práce – lehnout si do postele“. Alespoň na pár dní lehnout. Děláte to pro své zdravé srdce a plíce. Kolegové se také určitě zlobit nebudou.

Nenapomáhejte šíření epidemie!

 

Chce to citrusy!

 

Další epizody pořadu Zprávy

Doporučujeme