VÝZKUM: Mobilní telefony nám likvidují mozek! Jak jste na tom vy?

15. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Nová studie vědců z Kalifornské univerzity dokazuje, že nám přílišné užívání mobilních telefonů doslova likviduje mozek. Patříte k ohroženému druhu i vy?

Někteří z nás kontrolují mobilní telefon během dne až stopadesátkrát. 81% z nás musí mít mobil po ruce 24 hodin denně. Jenže takové používání mobilních telefonů ubližuje našemu mozku.

Kazí paměť a zdravý úsudek

Také spoléháte na mobil, protože víte, že v něm najdete prakticky všechno? Tento fakt způsobuje, že jsme líní přemýšlet a necvičíme si paměť. To má pochopitelně na mozek neblahý vliv. Informace si už nemusíme pamatovat, protože si je prostě najdeme. Jenže zároveň tak trochu hloupneme.

Vyvolává stres a úzkost

Podle studie si většina z nás telefon kontroluje každých 10 minut. Když tu možnost nemáme, přepadá nás stres! Do mozku se vyplavuje stresový hormon kortizol, rozbuší se nám srdce. Panickému strachu z toho, že nebudeme mít mobil, se říká nomofobie.

Blokuje nám mozek

Neustálý přísun zpráv a e-mailů a soustředění se na „mobilní činnosti“ způsobuje předávkování informacemi. Mít hodně informací je sice fajn, ale víte, co se říká: čeho je moc, toho je příliš. Mozek se raději zablokuje. Cítíme se pak unavení a může to končit depresí.

Způsobuje závislost

Mobilní telefon bereme skoro jako svou nedílnou součást a chceme ho mít stále sebou. Chceme ho mít na očích a na dosah ruky. Závislost se projevuje například i fantomovou vibrací – to je pocit, že nám mobil vibruje (i když je v klidu). U mnoha lidí vzniká na mobil závislost podobná kouření. 

ZDRAVÍ: Dokáže naše tělo porazit rakovinu?

VÝZKUM: Jsou české ženy dostatečně sebevědomé?

Životní styl - další články

Doporučujeme