Začíná Movember aneb měsíc knírků je zpátky. Proč se nese listopad ve znamení hnutí na podporu zdraví mužů?

1. listopadu 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Zatímco říjen je každoročně věnován ženám a upozorňování na rakovinu prsu, listopad je věnován mužům. V jedenáctém měsíci v roce se zaměřujeme na rakovinu prostaty, varlat a duševního zdraví mužů. Symbolem celé akce je knírek.

I ti, co knírek normálně nenosí, si ho v listopadu nechávají narůst. Výrazný porost pod nosem symbolizuje, že jeho nositel podporuje charitativní akci, která se snaží zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prostaty, varlat a duševního zdraví. Projekt Movember se zrodil v roce 1999 v Austrálii . Místní muži si nechali narůst vtipné knírky a pomocí triček vydělali první peníze pro charitativní účely.

View this post on Instagram

A post shared by Movember Foundation CZ (@movember_cz)

Název Movember je odvozen od dvou slov – moustache (knírek) a November (listopad). O pět let později vznikla nadace Movember, která si vzala za cíl zvýšit povědomí o těchto nemocech. V roce 2007 se do akce zapojila i Česká republika. U nás funguje nadace Muži proti rakovině. Účelem Movemberu je vzbudit zájem mužů o své zdraví a získat finanční prostředky, které jsou využívaný především ve vědecko-výzkumných projektech.

Pravidla jsou velice jednoduchá. Na začátku měsíce si muži dohladka oholí tvář a během listopadu si pak udržují hladké tváře a bradu. Pod nosem je ale holení zakázáno. Dalším krokem je registrace na webu a možnost přispět jakoukoliv částkou. A proč je okolo toho takový humbuk? Včasné odhalení příznaků a pravidelné preventivní prohlídky jsou prvním krokem k určení diagnózy a případného zachránění života.

Nadační fond se snaží prolomit tabu okolo tohoto citlivého tématu. S každým knírkem, který na ulici potkáte, se zvyšuje povědomí nejen o Movemberu, ale i o celé problematice mužského zdraví. Rakovina prostaty je mezi pány nejčastěji se vyskytující zhoubné nádorové onemocnění.

Životní styl - další články

Doporučujeme