Začne chladný a deštivý podzim! Máme návod jak ho přežít! V suchu a teple!

4. září 2014·Životní styl·Redakce

Babí léto bude krátké a podzim srážkově nadnormální a chladný. Tak zní stručné předpovědi meteorologů pro letošní podzim. Jak se oblékat a neskončit s nachlazením v posteli?

Zapomeňte na pláštěnky a holinky

Základem je kvalitní outdoorové oblečení. „Děti vybavte oblečením, které se hodí do každého počasí. Nedostatečné nebo nekvalitní oblečení dokáže dětem pobyt ve školce nebo škole pořádně znepříjemnit. To, že je jim zima, nebo naopak horko, že je oblečení někde táhne nebo na nich visí – to všechno jsou věci, kvůli kterým se mohou cítit velice nepříjemně a může se to pak odrazit i na jejich náladě,“ prozradila na Frekvenci 1 odbornice na dětské outdoorové oblečení Kateřina Princová.

Membrána nebo zátěr

První otázka, která vás může překvapit je rozhodnutní mezi membránou a zátěrem. „Membrána je nepromokavá, takže dokáže odolat dešti, zároveň ale umí propouštět páru od těla do vnějšího prostředí, takže se dítě nadměrně nepotí a zůstává v suchu,“ doporučuje Kateřina Princová. Levnější variantou je oblečení zátěrové. Také zátěr je nepromokavý, ale má o něco nižší prodyšnost a na rozdíl od membrány se jeho vlastnosti časem zhoršují. Zátěr je tedy evidetně méně kvalitní, pravděpodobně úměrně tomu, ale i cenově dostupnější.

Vrstvěte, vrstvěte, vrstvěte

Podle odborníků je rozhodně lepší obléci dětem více tenčích vrstev, než-li jednu silnou. Některé značky už vyrábějí speciální bundy, do kterých můžete pomocí zipů nebo patentů vpínat mikiny. Z lehké nepromokavé bundy tak snadno vytvoříte zateplenou bundu, kterou použitelnou v chladnějších podzimních a dokonce i zimních dnech.

Obecně doporučovaný je systém tří vrstev. Jako první vrstva se používá funkční prádlo, které odvádí vlhkost od těla. Druhá vrstva by měla být zateplovací a zároveň prodyšná, aby se skrz ní vlhkost z první vrstvy mohla odvádět dále. Ideálním materiálem druhé vrstvy je fleece. Třetí vrstvou pak jsou kvalitníoutdoorové bundy, které ochrání proti větru, dešti a zároveň propouští pot ven.

Kontrolujte visačky

Voděodolnost, větruvzdornost, prodyšnost a odolnost vůči oděru – to je základ. U kvalitního outdoorového oblečení je visačka s vyznačením těchto údajů samozřejmostí. U napodobenin ji nenajdete. I to může posloužit jako vodítko v případě vašeho nákupu.

destdest

Životní styl - další články

Doporučujeme