ZDRAVÍ: Dokáže naše tělo porazit rakovinu?

17. února 2016·Životní styl·Redakce

Vědci z amerického Seattle objevili revoluční metodu léčby zhoubných nádorů. Léčba využívá vlastní imunitní systém člověka. Je prý úspěšná.

Metoda se jmenuje imunoterapie. Imunitní systém pacienta se při ní upraví tak, že sám začne ničit rakovinotvorné buňky.

Úspěšnost 94%

Lékaři z Hutchinsonova centra pro výzkum rakoviny dokladují, že 94% s leukemií se po nasazení imunoterapie zcela vyléčilo. A to jim zbývalo jen několik měsíců života. U ostatních druhů rakoviny je úspěšnost lehce pod hranicí 80%. Imunoterapie navíc snižuje závislost na chemoterapii. Ta má na organismus pacientů nedobrý vliv kvůli vedlejším toxickým účinkům. 

Princip léčby

Zjednodušeně: pacientovi se z těla odeberou T-buňky (to je druh bílých krvinek). Geneticky se upraví tak, aby poznaly rakovinu a mohly na ni zaútočit. Buňky se namnoží a pak se vpraví do boje zpátky do těla. Poznámka: tělo samo bohužel rakovinu nepozná. 

Jak dlouho buňky působí

T-buňky dokážou přežít v organismu nejméně 14 let, takže by měly bránit recidivám rakoviny. Představte si to, jako účinek očkování proti chřipce: T- lymfocyty si nemoc pamatují. Pokud tedy rakovina například znovu zaútočí po 10 letech, mohou ji zabít tak rychle, že vy ani nic nepoznáte. 

Přinese imunoterapie revoluci v léčbě rakoviny?

RADY FREKVENCE 1: Jak (a proč) změnit zdravotní pojišťovnu

Předpověď lékařů pro rok 2016: Co nás čeká za novinky a budeme víc nemocní?

 

Životní styl - další články

Doporučujeme