20 nejbolestivějších diagnóz podle lékařů: Které to jsou?

6. července 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Každý z nás už někdy v životě zažil bolest, která pro něj byla opravdu náročná. Občas je těžké své utrpění vyjádřit ostatním, protože každý z nás má jinou citlivost a v životě se mu přihodily jiné věci. Existuje ovšem seznam 20 nejbolestivějších diagnóz sestavený britskými lékaři. Najdete na něm závažné nemoci i každodenní potíže. Které to jsou?

Uvedený seznam není řazený podle míry bolestivosti ani závažnosti onemocnění.

Apendicitida

Zánět slepého střeva se projevuje prudkou bolestí v oblasti podbřišku. V případě, že slepé střevo praskne, může dojít až k ohrožení života člověka. Bolest se může stěhovat k pravé straně. Ze začátku bývá tupá, později se vyostřuje.

Zmrzlé rameno

O co se jedná? Možná už jste to někdy zažili. Ramenní kloub zatuhne a nejde s ním hnout. Jakýkoli pohyb je extrémně bolestivý. Není dosud jasné, co přesně tento problém způsobuje, ale o častěji k němu dochází po úrazech. Překvapivé je, že jím častěji trpí také lidé s cukrovkou.

Zlomené kosti

Alespoň jednou z životě si zlomenou kost zažila řada z nás. Bolest při zlomenině bývá popisována jako hluboká a zhoršuje se, pokud se s úlomky kosti či jejich okolím hýbe.

Pásový opar

Normálně se projevuje vyrážkou nebo puchýři na jednom místě těla, obvykle, jak název napovídá, v okolí pasu. Doprovází je brnění, svědění či pálení. Způsobuje ho stejný virus, jako plané neštovice. Nejhorší průběh mívá u lidí nad 50 let.

Pooperační bolest

Bolest po operačním zákroku se pochopitelně liší v závislosti na tom, jaký zákrok pacient podstoupil a v jakém rozsahu. Než se ovšem tkáň zahojí, zažívá pacient velké bolesti, které musí být obvykle tlumeny silnými léky.

Herniovaný disk

Navzdory složitě znějícímu názvu se jedná o poměrně jednoduché a běžné zranění. Jedná se o stav, kdy jeden z disků mezi obratli páteře praskne a vyhřezne z něj gelová tekutina. Často k němu dochází při úrazu po zvedání příliš těžkých věcí nebo při úrazu spojeným s prudkým nebo silným otočením trupu těla.

Komplexní regionální bolestivý syndrom

Nastává obvykle po zranění, například spálení, řezné ráně nebo fraktuře. Doprovází ho konstantní a silný pocit pálení, který je mnohdy ještě horší, než původní zranění. Kůže v zasažené oblasti se stává extrémně citlivou.

Vícečetné bolesti hlavy

Cluster headaches, neboli vícečetné bolesti hlavy dovedou člověka pěkně potrápit. Myslí se jimi stav, kdy vás hlava bolí zároveň na několika místech, obvykle kolem očí nebo v oblasti za očima. Většinou se jedná o ostrou, bodavou bolest.

Neuralgie trojklaného nervu

Jiným názvem také Fothergillova nemoc. Projevuje se silnou bolestí na jedné straně obličeje, která se může objevovat, mizet a zase objevovat. Obvykle jde o pálivou či bodavou bolest nebo pocity pálení. Podle Americké neuromuskulární a elektrodiagnostické asociace postihuje tato diagnóza častěji ženy.

Žaludeční vředy

Stav, při kterém se na stěně žaludku vytvoří vřed. Pokud se problém neléčí, může se vytvořit dokonce i otvor skrz, kterým unikají trávicí šťávy a naleptávají okolní tkáň, což je pro pacienta velice bolestivé. Může dojít i k ohrožení života.

Fibromyalgie

Postihuje 2 až 4 % populace, o něco častěji ženy. Způsobuje bolest po celém těle. Obvykle krku, ramen, kříže, boků, loktů, kolen a holení. Pro většinu pacientů jsou bolesti horší po ránu.

Srpkovitá anémie

Postihuje kosti a klouby. Může trvat dokonce až týden. Nemoc způsobuje změna tvaru červených krvinek, které blokují vlásečnice a zabraňují tak prokrvení orgánů. Po čase může dojít až k rozpadu některých tkání, jako jsou kosti, játra či plíce.

Artritida

Jedná se o jedno z nejběžnějších chronických onemocnění. Spousta pacientů je kvůli této nemoci každý rok nucena odejít z pracovního trhu. Artritida způsobuje silnou bolest kloubů, často boků, kolen, zápěstí a prstů. Kvůli tomu je jakýkoliv pohyb velmi náročný.

Migréna

Mezi nejbolestivější zdravotní problémy patří i migréna. Extrémní bolesti hlavy mnohdy pacientům zcela zabraňují vykonávat běžné činnosti. Postižení jsou přecitlivělí na světlo a hluk. Nejlepší je proto přečkat ji v tmavém a tichém pokoji.

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny jsou tuhé kusy krystalů na ledvinách, které vznikají při vysoké koncentraci některých minerálů v lidské moči. Způsobují ostrou bolest v zádech, na boku a podbřišku. Bolest obvykle přejde, když se kameny z těla odstraní nebo vyloučí.

Akutní zánět slinivky

Bolest při zánětu se obvykle zhoršuje a posouvá se směrem pod levou lopatku. Jedná se o jedno z nejčastějších gastrointestinálních onemocnění. Průběh se může zhoršovat, pokud pacient nadále konzumuje tučná jídla.

Endmetrióza

Jedná se o stav, kdy je tkáň výstelky dutiny děložní na místech, kam normálně nepatří. Může k tomu dojít například pokud tato tkáň z těla normálním způsobem neodejde, ale dostane se do dutiny břišní. Tam se může uchytit na ostatních orgánech. Problém může vést až k neplodnosti. Projevuje se silnou bolestí v oblasti pánve a bolestí při nebo po sexuálním styku.

Ischias

Ischias, zánět sedacího nervu, houser, ústřel. Tento problém má celou řadu názvů. Vzniká podrážděním nebo kompresí (stlačením, pozn. red.) nejdelšího nervu v lidském těle. Projevuje se bolestí v noze či nohách a oblastí pozadí.

Infarkt

Bolest při infarktu myokardu obvykle začíná zhruba uprostřed hrudníku. Lidé ji popisují jako tíhu či tlak. Může se šířit i do dalších částí těla, například paží, žaludku, krku či čelisti.

Dna

Dna je metabolické onemocnění, které způsobuje zánět kloubů. Obvykle začíná u palce u nohy a postihuje často muže po čtyřicítce nebo ženy po menopauze. Postižené klouby zčervenají, otečou a bolí. Bolest v postižené oblasti může být tak silná, že pouhý dotek je pro pacienta prakticky nesnesitelný. O něco častěji postihuje muže a obézní lidi.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme