Babiš jednal s americkými investory o hospodářské spolupráci

23. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu jednal o hospodářské spolupráci se zástupci amerických firem, kteří jsou nyní v Česku na obchodní misi. Představitelé 11 firem sdružených v asociaci ACEBA (America-Central European Business Association) na dnešním setkání s Babišem oznámili založení Česko-americké obchodní rady. Sdělily to v tiskových zprávách Úřad vlády ČR a ACEBA. Ve čtvrtek se členové mise ACEBA setkají s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Babiš jednal se zástupci firem podle mluvčí vlády Barbory Peterové o hospodářské spolupráci s USA a příležitostech pro americké investory v Česku. “ACEBA je asociací amerických firem, které se zajímají o střední a východní Evropu. Jde o vůbec první misi asociace do České republiky. Jejím úkolem bude upozorňovat možné americké investory na výhody podnikání a spolupráce s ČR,” doplnila mluvčí.

Zástupci amerických společností mají v Česku domluveny kromě setkání s premiérem také schůzky s dalšími českými představiteli státu. Ve čtvrtek se například setkají na Pražském hradě s prezidentem.

Mezi manažery na misi ACEBA v Česku jsou třeba zástupci letecké společnosti Lockheed Martin, zemědělského gigantu Archer Daniels Midland (ADM), farmaceutické firmy Amgen, výrobce zdravotnického zařízení Medtronic, tabákové společnosti Phillip Morris International nebo firmy Westinghouse.

České firmy loni vyvezly do USA zboží za téměř 88 miliard korun. Ohledně vývoje obchodu mezi Evropou a USA v poslední době panuje napětí kvůli avizovaným ochranářským opatřením prezidenta Donalda Trumpa.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme