Bohumil Pečinka: Plyn překupujeme od Němců. Problémem je vysoká cena

29. dubna 2022·Zprávy·Iva Pavlousková

Bohumil Pečinka (Foto: Frekvence 1)

Hostem speciálního dílu Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl politický komentátor Bohumil Pečinka. Moderátor Luboš Procházka s ním probral například, zda nám hrozí ukončení dodávek plynu z Ruska, jak je to s naší závislostí na ruském plynu nebo oprávněnost kritiky vlády.

Rusko úplně zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska „My plyn překupujeme od Němců, kteří mají dlouhodobou smlouvu s Gazpromem do roku 2028,řekl Bohumil Pečinka. Dodal: „Naše problém není v tom, že by neměl přijít plyn, ale že přichází hodně drahý.Vzhledem k tomu, že Německo je vedle Rakouska nejbližším spojencem Ruska, nemyslí si, že existuje reálná hrozba zastavení dodávek plynu.

Podle Bohumila Pečinky je v této těžké chvíli zásadní chybou, že není vidět, ani slyšet ministra průmyslu Jozefa Sikela. „Paradoxní je to v tom, že on jako jeden z mála přišel z byznysu, kterému rozumí a zabývá se jím. Tragicky nezvládá komunikaci,“ zdůraznil. V dnešní situaci vysokých cen by česká diplomacie měla znova zahájit jednání s Německem, protože jim poskytujeme řadu výhod a máme jim co nabídnout. Luboš Procházka ho doplnil: „Podle informací Frekvence 1 letí premiér Petr Fiala 5. května do Berlína, kde má jednat s kancléřem Scholzem a prezidentem Steinmeierem, takže se dá očekávat, že tato tématika přijde na přetřes.“

Bohumil Pečinka upozornil na vystoupení bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, ve kterém uvedl strašně důležitou věc a to, že Česká republika je nezdravě závislá na ruském plynu – a to ze 100 %. Například Polsko už tak diversifikovalo zdroje, že by vůbec nemuselo od konce příštího roku brát plyn z Ruska. Zásadním důvodem je budování plynovodu z Norska přes Dánsko do Polska. Bohuslav Sobotka také řekl, že když končil v roce 2017, tak koncepce programu navázání na tento plynovod byla připravena. Navíc z části by ho financovala Evropská unie. Ale Andrej Babiš to zařízl a dal k ledu.

 Bohumil Pečínka také v rozhovoru podotkl, že hranice Ukrajiny byly schváleny nejen OSN, ale hlavně v tzv. Budapešťským memorandu z roku 1994. V něm byly schváleny a garantovány 4 zeměmi: Ruskem, Velkou Británií, USA a Ukrajinou. V této mezinárodní smlouvě se Ukrajina na oplátku za nedotknutelnost hranic vzdala jaderných zbraní. „Rusové garanci pošlapali. Z toho vyplývá pro všechny země na světě: vyvíjejte jaderné zbraně a mějte je u sebe, protože pak si na vás váš soused nedovolí,“ zdůraznil. Každá ze stran válečného konfliktu podle něho samozřejmě používá propagandu. Rozhodně se ale cítí být informovanější, než to bylo v dřívějších válkách. Připomněl ještě, že bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov před několika lety popřel podmínku, která se dnes traduje, že při sjednocení Německa a stahování ruských vojáků NATO Rusku slíbilo, že se nebude rozšiřovat.

Během rozhovoru přišla řeč i na situaci u nás a kritiku vlády ze strany opozice. Zvykem bývá, že když nějaká strana z vlády přejde do pozice, tak vymění vedení, což ANO neudělalo. Ti samí lidé, kteří za dva roky udělali deficit 900 miliard a vyvolali ohromnou inflaci, z části ekonomiku zničili. Nyní kritizují vládu. Je to paradox paradoxů. Jejich kritika se vlastně nedá brát vážně,“řekl Bohumil Pečinka. Navíc sám NKU prohlásil před 14 dny, že 90 % výdajů na covidová opatření ve skutečnosti nešlo na covid. „Peníze, které nám Andrej Babiš do ekonomiky strčil, nám vytahává zvyšování cen.“ Myslí si, že výši deficitu ovlivnily volby. Pokud by volby byly až za dva roky, tak by vláda pumpovala do ekonomiky pravděpodobně méně peněz.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme