Bohumil Pečinka: Abnormální doba si žádá nadstandardní komunikaci, a to vláda nedělá

1. dubna 2022·Zprávy·Iva Pavlousková

Bohumil Pečinka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem speciálního dílu Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl politický komentátor Bohumil Pečinka. Moderátor Luboš Procházka s ním probral aktuální témata, jako požadavek Ruska na platby dodávek v rublech, hodnocení 100 dní vlády Petra Fialy, milost pro Miloše Baláka nebo volbu prezidenta v příštím roce.

Platba v rublech je zoufalá snaha Putina

Rusko od pátku 1. dubna požaduje platby za dodaný plyn v rublech. „Je to otevřená hra prezidenta Putina, je to zoufalá snaha, jak zachránit padající hodnotu rublu,“ řekl Bohumil Pečinka. Doplnil: „Je to výsledkem toho, že Rusové přestávají věřit vlastní měně a nakupují zahraniční měny. Cítí, že ekonomika a rubl oslabují. Nechtějí přijít o svoje peníze.“ Vladimír Putin si myslí, že našel řešení, když řekl evropským dodavatelům, že musí platit za dodávky v rublech. Když většina důležitých evropských představitelů bude trvat na současných smlouvách a budou platit i nadále v eurech, tak má Rusko jenom dvě možnosti. „Pokud by Rusové přestali dodávat plyn, tak by platili obrovské penále. Nebo by museli jít cestou Severní Koreji, která nedodržuje mezinárodní smlouvy a dohody a úplně se izoluje,“ konstatoval s tím, že obě krajní možnosti jsou velmi nepravděpodobné.

 Lze vůbec hodnotit 100 dní vlády Petra Fialy?

Bohumil Pečinka jako novinář psal o 100 dnech každé vlády za posledních 25 let. U současné vlády Petra Fialy podle něho došlo k abnormální situaci. Po svém nástupu 17. prosince zhruba měsíc psala programové prohlášení, které však pak mohla hodit do koše kvůli Putinovi a válce. Těžko lze tedy hodnotit, jak plní své původní programové prohlášení. Priority se neustále mění. Toto by Andrej Babiš, když vládu neustále kritizuje, měl moc dobře vědět, navíc z vlastní zkušenosti, když byl premiérem v době pandemie.Jestli já vládě něco vytýkám, tak že by měla lépe a otevřeněji komunikovat, co dělá a proč to dělá. Pokud nechce snižovat daně, měla by říct proč,“ řekl a dodal:„Abnormální doba si žádá nadstandardní komunikaci, a to vláda nedělá.“ Svojí nekomunikací si hodně komplikuje situaci.

Prezident, milosti, volby v příštím roce….

„Naši předkové, když v roce 1920 vytvářeli Ústavu, tak tam dali velmi široký výklad milosti,“ řekl Bohumil Pečinka. Zmínil také, že podle ústavních právníků jde o monarchistický přežitekz dob Rakouska – Uherska. Tato opsaná část se dostala i do nové České ústavy z roku 1992. Udělení milosti pro odsouzeného šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka je to nejmenší, co by prezidentovi Miloši Zemanovi vytýkal. Zdůvodnil to: „Neudělal nic nezákonného, je to, dejme tomu, v rozporu s právním cítěním lidí. Je tu ale spousta jiných věcí, za které bych byl schopen ho kritizovat.“ Hodně se rovněž spekuluje o udělení milosti pro Andreje Babiše, pokud by do konce března padl rozsudek v kauze Čapí hnízdo. „Andrej Babiš má tak kvalitní právníky, kteří berou tolik tisíců na hodinu, že rozsudek nebude pravomocný ještě v řádu 5 let,“ uvedl. K možné kandidatuře expremiéra na prezidenta se Bohumil Pečinka vyjádřil: „Když si pořídíte velký auto, se kterým objíždíte regióny. Když vedete permanentní prezidentskou kampaň, tak asi prezidentem chcete být.“ Prezidentské volby v příštím roce hodně ovlivní válka na Ukrajině. Hlas hodíme raději někomu, kdo pro nás představuje určité jistoty než neznámé, byť sympatické tváři.

Zprávy - další články

Doporučujeme