Buďte opatrní! Online podvodníci zneužívají osamělost a karanténu

23. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Zločinci včetně organizovaných skupin zneužívají samotu, kterou lidé cítí během koronavirových karanténních opatření, a snaží se získat peníze prostřednictvím podvodů na seznamkách a stránkách pro ty, kdo hledají lásku, varovala britská charita pomáhající obětem podobných činů.

Skupina Victim Support, kterou citoval zpravodajský server BBC News, uvedla, že větší sebejistota lidí při užívání internetu k setkávání a komunikaci zvyšuje jejich zranitelnost. Podle výzkumu této skupiny podvodníci oběti průměrně připraví o 47.000 liber (téměř 1,5 miliónu korun).

Srdce ovládlo rozum

Jedna z podvedených žen, která vystupuje pod přezdívkou Mary, řekla, že “srdce ovládalo její rozum”, když posílala peníze muži, do nějž byla zamilovaná. S tímto podvodníkem se seznámila ještě před začátkem epidemie covidu-19. Ale když se začal šířit koronavirus, uvěřila, že muž jejího srdce žije v těžce zasažené zemi – a dotyčný toho využil, aby z ní vymámil více peněz.

Přispěl k tomu také její pocit osamělosti, který je běžný u mnoha zranitelných lidí během nynější krize. Tato dvaašedesátiletá vdova se seznámila s “Arnoldem” poté, co se poprvé přihlásila na online seznamku. Od té doby si pět měsíců “ráno, v poledne i večer” povídali o sdílené lásce k muzice a o svých rodinách.

Muže, o němž si myslela, že je Američan žijící v zámoří, ale ve skutečnosti představovala organizovaná zločinecká skupina, která se střídala na směny v odpovídání na její vzkazy, anebo s ní mluvila přes praskající telefonní linku.

“Objevovaly se varovné signály, ale já jsem je pořád popírala,”řekla. “Jste přesvědčeni, že jste našli svou životní lásku – a dáte do toho vztahu sto procent,”dodala.

Zhruba po měsíci jí Arnold začal líčit, že měl dopravní nehodu, že potřebuje nový, fungující laptop, a jaké má podnikatelské problémy. Také jí říkal, jaký strach má z epidemie covidu-19, což mu poskytlo další příležitost požádat ji o peníze.

Čím dál více peněz

Převáděla mu stále další finanční částky – a držela se jeho prosby, aby o tom nikomu neříkala, protože “by se styděl, až se nakonec seznámí se členy její rodiny”. Celkem mu poslala tisíce liber, které jsou nyní ztracené. Šlo o peníze, které si šetřila na auto, na dovolenou – a přidala i část peněz určených její dceři. Té nejprve lhala, aby se nemusela přiznat.

“Nakonec už jsem věděla, že své dceři nemůžu dál lhát,”řekla. “Nejtěžší na tom všem jsou pocity, se kterými se musíte vyrovnat. Nedokážu už vůbec nikomu věřit a cítím obrovský smutek. Ve světě fantazie jsem si dovolila uvěřit, že se někdo objeví, a že bude skutečný. Nesmíte se do toho nechat příliš citově zatáhnout,” dodala.

Závislost

Jde o “závislost”, kdy potřebujeme slyšet, jak nám někdo říká příjemné věci, a necháme se tím zaslepit před realitou, uvedla Lisa Millsová, manažerka charity Victim Support v Sussexu. Během nynějších koronavirových opatření mohou být tyto pocity osamění zahlcující – a riziko je tím vyšší, dodala.

Už před koronavirem byly případy romantických podvodů na vzestupu, řekla Millsová. Zločinecké gangy si své oběti vybírají na online seznamkách. Pak přesunou konverzaci na soukromé platformy, postupně skládají informace a střípky o své oběti, a pak využijí každou příležitost, aby z ní vymámily peníze.

Muži i ženy

Podle Millsové jsou oběti rovnoměrně rozdělené mezi muže a ženy; někteří přijdou o tolik peněz, že si musí vzít další hypotéku na dům. Většina z nich má problém uvěřit, že byli podvedeni, i když analýza vzkazů dokazuje, že je muselo psát více lidí – a ne jeden člověk. Z tohoto důvodu se také policie s největší pravděpodobností dozví jen o zlomku podobných podvodů.

Zločinci, kteří tuto činnost páchají, sbírají informace v profilech i dalších online zdrojích, aby zjistili, jaký majetek jejich potenciální oběť má a jaký je její životní styl. Díky tomu mohou s obětí lépe manipulovat. Důležité proto je nikdy neposílat peníze někomu, s kým se člověk nesetkal jinak než online. A dvakrát si rozmyslet, jaké osobní informace o sobě dává na síť.

Zprávy - další články

Doporučujeme