Česko zažilo opět nadprůměrně teplý den. Kde bylo nejtepleji?

16. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česká republika v úterý zažila další nadprůměrně teplý den, na některých místech teploty dosahovaly k 23 stupňům Celsia. Stejně jako v pondělí ale padl pouze jeden teplotní rekord. Zaznamenala ho stanice v obci Velichovky na Náchodsku, kde bylo 21,9 stupně Celsia. ČTK to řekl meteorolog Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Alespoň jeden teplotní rekord tak padl už sedmý den v řadě. Od středy do neděle jich ale každý den bylo několik desítek. “Důvodem, proč dnes nebylo rekordů více, jsou zejména roky 1990, 2017 a částečně také 1967, kdy byl 16. říjen velice teplý,” uvedl Hanzlík.

Teploty v Česku jsou stále výrazně nad normálem. Nejstarší meteorologická stanice v ČR uvádí jako dlouhodobý průměr pro 16. října deset stupňů Celsia, dnes bylo na mnoha místech více než 20 stupňů. “Nejtepleji bylo na severovýchodě země, nejvíc pak naměřili v Bohumíně-Záblatí, a to 23,1 stupně,” dodal Hanzlík.

Věděcký tým Intersucho na svém twitteru upozornil na to, že nejen na Moravě opět vykvetly stromy. “Kromě tohoto projevu babího léta se rozšířilo i sucho. Aktuálně je na 71,1 procenta území ČR, z toho na 30 procentech je sucho výrazné. Teplé počasí podpořilo vzcházení ozimů, ale vláha někde i výrazně chybí,” uvedli vědci.

V dalších dnech se má postupně ochlazovat. Ve středu bude v Čechách polojasno až jasno, na východě území oblačno až zataženo, může také slabě pršet. Nejvyšší teploty budou mezi 16 až 20 stupni Celsia.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme