Čeští tenisté nepostoupili do finálového turnaje Davisova poháru

2. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru – čtyřhra: ČR – Nizozemsko, 2. února 2019 v Ostravě. Tisková konference Lukáše Rosola (vlevo) a Jiřího Veselého z ČR.

Po předchozím neúspěchu ve čtyřhře neodvrátil v Ostravě porážku od Nizozemska debutant Jiří Lehečka, který sice vzal favorizovanému Robinu Haasemu set, ale stav kvalifikačního duelu vyrovnat nedokázal. Haase vyhrál 6:4, 2:6 a 6:3 a získal pro Nizozemsko rozhodující třetí bod. Nizozemský tým se v listopadu zúčastní premiéry finálového turnaje v Madridu, čeští tenisté budou hrát v září baráž o účast v kvalifikaci 2020. Soupeře se dozvědí ve středu 6. února.

Lehečka nahradil zdravotně indisponovanou domácí jedničku Jiřího Veselého a stal se nejmladším tenistou, který kdy v českých barvách v Davisově poháru nastoupil. Tomáši Berdychovi bylo v roce 2003 při jeho premiéře čerstvých osmnáct let, Lehečka bude plnoletý až v listopadu.

Domácí junior se o čtrnáct let staršího soupeře nezalekl. Hned ve třetí hře sice ztratil servis, ale pokračoval v agresivních úderech od základní čáry a vydával se i k síti. Podání mu létalo rychlostí až 223 kilometrů v hodině a v úvodním setu už ho neztratil. Při servisu Haaseho se ale k žádné šanci nedostal, takže sadu prohrál.

Svůj potenciál Lehečka naplno ukázal ve druhém setu. Riskantními returny dostal Nizozemce pod tlak a rychle odskočil do vedení 3:0. Haase vůbec poprvé v Ostravě ztratil v singlu servis, Rosol mu ho v pátek vzít nedokázal. Lehečkovi euforie vydržela celý set, během kterého zaznamenal dvanáct vítězných úderů a jen sedm nevynucených chyb. V osmé hře jedničce soupeře sebral servis podruhé a vyhrál 6:2.

Ve třetí sadě ale začal český tenista o něco více chybovat, i když odvaha ho ani v kritických situacích neopouštěla. Držel se do stavu 3:3, ale v sedmém gamu mu Haase sebral podání a dalšími dvěma vítěznými gamy dotáhl zápas do vítězného konce.

Zbývající dvouhra už se v Ostravar Aréně nehrála.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme