Děti tráví hodně času na internetu. Neznají však rizika, varuje průzkum

18. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Svůj profil na některé ze sociálních sítí má víc než polovina třináctiletých českých dětí a třetina dětí v tomto věku běžně využívá on-line nakupování. I když svými dovednostmi na internetu často předčí své rodiče, jsou děti kvůli chybějícím zkušenostem nejohroženější skupinou v kyberprostoru a často se tam stávají terčem útoku či agrese. Výsledky průzkumu v rámci projektu E-Bezpečí, do kterého se zapojilo více než 27.000 dětí, byly ve středu prezentovány v Olomouci na konferenci Bezpečně online: Gramotnost v digitálním věku.

Zhruba 27 procent dotazovaných dětí na internetu podle průzkumu zažilo verbální agresi, jako je ponižování, urážení či zesměšňování. Dalších 13 procent dětí zmínilo útok na online účet a 12 procent šíření ponižujících fotografií.

Podle aktuálních policejních statistik je kriminalita v digitálním prostředí jako jediná oblast trestné činnosti na strmém vzestupu. Zvyšuje se počet internetových podvodů i komplikovanějších zločinů. “Alarmující je, že třetinu všech kyberzločinů tvoří mravnostní kriminalita, která je často zaměřená právě na děti. Je proto potřeba výrazně posílit prevenci a vzdělávání dětí, aby dokázaly rizika v digitálním prostředí poznat,” upozornil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Konferenci Bezpečně on-line v olomoucké Pevnosti poznání uspořádala ČSOB společně s policií a Univerzitou Palackého. Akce se zúčastnily desítky učitelů, ředitelů škol, bankovních, policejních expertů a dalších odborníků.

ČSOB třetím rokem organizuje program finančního vzdělávání pro školy, který už absolvovalo přes 25.000 žáků. “V průběhu návštěv na školách po celé republice jsme zjistili, že učitelé mají velký zájem i o téma digitální bezpečnosti, ale často jim chybějí potřebné, zejména aktuální informace o hrozbách a rizicích v digitálním prostoru. Proto jsme se rozhodli náš program rozšířit o digitální bezpečnost a předat učitelům naše zkušenosti z této oblasti,” podotkla Jitka Hajičová, která má program na starost.

Význam vzdělávání v digitální bezpečnosti ve škole potvrdil i expert Národního ústavu vzdělávání pro digitalizaci Petr Naske. “Učitelé používají technologie mnohem méně než děti, a platí to i pro samotnou výuku. Je potřeba přenášet do škol aktuální informace a ukazovat rizika v kyberprostoru na konkrétních praktických příkladech,” upozornil Naske.

Zdroj: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme