Jak Rusové hledají zapomenutý název filmu? Vyhledávač zveřejnil vtipná data

23. srpna 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Ruský vyhledávač Jandeks (yandex.ru) na základě 18 milionů dotazů přiblížil, jak se Rusové na internetu pokoušejí zjistit název filmu, který zapomněli. Nejčastěji se začíná od hrdinů v nejobecnější podobě (dívka, chlapec, člověk), jejich rodinné role, profese a národnosti. Hlavní hrdinové se stávají nezapomenutelnými nejčastěji tím, že vraždili, umírali či se někde ocitli, třeba v pekle. Nejpopulárnějšími místy děje se při vyhledávání staly škola, město, vězení, les a ostrov. O analýze informovala agentura Interfax.

Specifické se zdá pátrání po filmech podle jejich původu: ruské filmy se – soudě podle dotazů – vyznačují obvykle “kámoškami”, “poldami” a chůvami. Hrdinové obvykle dlí za mřížemi či v budoucnosti, shánějí práci, stávají se obětí záměny a ztrácejí paměť. Děj se odehrává na vsi nebo na chatě, ve vězeňském táboře, sirotčinci či na silvestrovských oslavách.

Názvy sovětských filmů se ale hledají jinak: v dotazech nejčastěji figurují zvířata (pes, kočka, medvěd), děd a voják. Hrdinové pijí, zpívají, budují, křičí nebo plivou a děj se točí kolem řek a moří, fabrik, planet či vesmíru.

V amerických filmech kralují teenageři a studenti, prezidenti, vojáci a blondýnky. Nejčastěji hubnou, cestují, loví, vyšetřují a nechávají se zavřít do vězení. Děj se odehrává na večírcích, ve věznicích, v kosmu, poušti a v období kolem Vánoc. Pro turecké snímky jsou příznačné nevěsty a boháči, indické se neobejdou bez krokodýlů a bratrů, zatímco hrdinové čínské kinematografie se perou a létají.

Pokud jde o jednotlivé postavy, tak ženy nejčastěji rodí a muži cosi vidí (dívky, přízraky, budoucnost). Bohy ztělesňuje vedoucí, který vysílá s úkolem anděly, muže i ženy. Démoni se převtělují, agenti zachraňují a upíři se při vyhledávání vyznačují více zamilovaností než krvelačností.

Z některých dotazů je prý vyhledávači hned jasné, o jaký film jde: snímek, ve kterém “divný týpek odpovídal na telefonáty a zbohatl”, je Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem. Naopak jiné zůstaly nerozluštěné, například film, kde “netvor žije na ostrově a rád chlastá”, nebo “komedie, která nemá vůbec žádný smysl”.

Zdroj: ČTK

Zábava - další články

Doporučujeme