Dětská GPS a Facebook pro novorozeně. Jaké budou trendy ve výchově v roce 2018?

2. ledna 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Alternativní školky a moderní technologie. Rok 2017 byl z hlediska pokroku ve výchově dětí opět bohatý. Co by mohl přinést rok nadcházející?

Každý rodič se snaží vychovat své dítě, jak nejlépe to jen jde. Možná proto se výchovné metody často tak liší. Mnozí se inspirují radami druhých, díky tempu moderní doby je internet plný diskuzních fór a nástěnek. Ač se metody výchovy liší, trendy, ze kterých každoročně vycházejí, jsou dost podobné. Toto je seznam trendů pro nadcházející rok, který pro deník New York Times sestavili odborníci.

Více tatínků v domácnosti

Otcové zůstávají čím dál tím častěji doma s dětmi a už dávno to nejsou jen oni, kteří musí každý den do práce, aby zajistili rodinu. Období prvních šesti týdnů je na vybudování vztahů s oběma rodiči klíčové, uvádí výzkumy. Velké společnosti, mezi které se řadí Google či Apple, tomuto trendu přejí a svým zaměstnancům platí otcovskou dovolenou.

Facebookový profil pro novorozeně

Žijeme v moderní době a rodiče tak zakládají dětem e-mailové účty dávno před tím, než se narodí. Podle odborníků však budou v roce 2018 v módě i profily na sociálních sítích, dítě se tak ještě nenarodí, ale mnohdy má už účet na Instagramu. New York Times uvádí, že existují i extrémní případy, kdy rodiče vybírají jména podle toho, jaký je jejich výskyt v názvech profilů.

Zpět k přirozenosti

Dítě roku 2017 se příliš zaobírá samo sebou. Má módní oblečení, nejnovější telefon a tablet. Rok 2018 hlásá návrat k přirozenosti. Rodiče by se prý podle odborníků měli snažit o to, a to i přes předchozí bod, aby jejich potomek trávil co nejméně času s telefonem v ruce. Je třeba dětem vysvětlit, že v životě jsou důležitější věci než drahý mobil.

Růst moderních technologií

Rodiče se mohou navracet k přirozenosti, o své ratolesti se však bát nepřestanou a právě v dozoru nad dětmi jsou často šikovnými pomocníky technologické vychytávky. V roce 2018 očekávají odborníci výskyt nových zařízení na kontrolu dětí. Patří mezi ně GPS trackery, které se připevní dětem na oblečení a umožňují sledovat jejich polohu. Další zajímavou novinkou je aplikace, která nutí vaše dětí odpovídat na zprávy. Pokud vás totiž budou ignorovat a na starostlivé zprávy nezareagují, telefon jim zamrzne.

Životní styl - další články

Doporučujeme