Dovolená v Chorvatsku bude dražší. Za co všechno si letos připlatíte?

25. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Předprodeje zájezdů na léto jsou letos vyšší až o 80 procent ve srovnání s rokem 2016. Největší meziroční nárůst zájmu cestovní kanceláře evidují u Itálie a Egypta. Roste také obliba cestování na dovolenou autem po Evropě. Nejpopulárnější destinace českých turistů - Chorvatsko - letos podraží. Na tiskové konferenci to uvedla Asociace cestovních kanceláří.

“Vše nasvědčuje tomu, že cestovní kanceláře zažijí klidnější sezonu, než tomu bylo v předchozích letech, kdy byly sezony poznamenané událostmi ve světě, ať už se jednalo o uprchlickou krizi, či teroristické útoky,” uvedl Stanislav Zíma z asociace.

Nejprodávanějšími destinacemi u leteckých zájezdů jsou Řecko, jižní Itálie, Španělsko a Baleárské ostrovy, Egypt a Tunisko. Pozvolnější jsou zatím rezervace v Turecku. Nejpopulárnější hotely na plážích jsou již podle asociace v řadě destinací z velké části ale vyprodané, týká se to především Španělska a Řecka.

Nadále roste obliba poznávání Evropy autem. Týká se to například Chorvatska. “Pokračuje ústup od autobusové dopravy ve prospěch individuální dopravy auty. Lidé jezdí v lepších vozech a po lepších dálnicích, převládá preference apartmánů, ovšem kvalitnějších, bez stravování,” dodal Zíma.

Cestování do Chorvatska zdraží

Chorvatsko také zdražuje. Zvyšují se ceny mýtného o pět procent. V letní turistické sezoně pak bude ještě na dálnicích spravovaných státními společnostmi zavedena zvláštní sezonní přirážka deset procent. Vyšší je i DPH v pohostinství, kterou vláda letos zvýšila na 25 procent. Některé restaurace a kavárny už zdražily, další se na to už chystají.

Roste také zájem o návštěvu kdysi pouze tranzitních zemí, zejména Slovinska. Řada lidí se vydá o dva dny dříve do Chorvatska a stráví jednu nebo dvě noci ve Slovinsku u jezera.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme