Jak na nevolnost z cestování? Vyzkoušejte tyhle tipy

1. srpna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Iustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Nevolnost během cest postihuje celou řadu z nás. Špatně se nám může udělat v autě, na lodi, v letadle nebo i čistě ze stresu. Na co si dát pozor a čemu se vyvarovat?

Nevolnost v dopravním prostředku neboli kinetóza na cestách postihuje zhruba 5 % lidí. O něco náchylnější jsou děti ve věku od 2 do 12 let, těhotné ženy nebo lidé, kteří trpí na migrény. Co ji způsobuje? Tělo některých jedinců rozhodí, pokud se zároveň pohybují vertikálně i horizontálně. Každý máme jinak citlivá čidla pohybu a polohy.

Stres či špatný duševní stav, případně i předešlá zkušenost s nevolností na cestách, pak mohou rozvoj příznaků pouze podpořit. A co nám vlastně hrozí? Nevolnost od žaludku, zvracení, závratě, nadměrné, studené pocení, neschopnost soustředit se, bolesti hlavy, slabost a celkový pocit, že je s námi něco v nepořádku.

Obvykle pomůže vystoupit z pohybujícího se prostředku, nadýchat se čerstvého vzduchu a trochu si odpočinout. To však není vždy možné. Například během dlouhých cest autobusem či lodí, nebo v případě nevolnosti na palubě letadla, musíme zkrátka kritické chvíle nějak přežít.

Pokud se obáváte, že by vás podobné pocity mohly postihnout, nikdy není na škodu vzít si před cestou uklidňující léky, například kinedryl. Nedoporučuje se ani cestovat s prázdným, nebo naopak přeplněným žaludkem. Pomáhá sedět ve směru jízdy a dívat se dopředu.

Rozhodně se nedoporučuje číst si v knížce, časopisu nebo se koupat do telefonu. Pokud naše oči sledují předmět, který se nehýbe, zatímco naše tělo je v dopravním prostředku v neustálém pohybu, naše receptory se podráždí a nevolnost nastoupí o to spíš.

Své místo v dopravním prostředku neponechávejte náhodě. V automobilu si sedněte raději dopředu a případně si pootevřete okénko. V letadle zvolte takové sedadlo, které se hýbe co nejméně. To jsou sedadla uprostřed letadla v oblasti nad křídlem. 

Na lodi podobného efektu dosáhnete v kajutách v nižších patrech co nejblíže středu lodi. Výše postavená místa či místa více ke koncům lodi se budou houpat o něco více. V případě nevolnosti na lodi zkuste zafixovat svůj pohled na horizont či na nějaký pevný bod. Některým lidem v případě podobných příznaků pomáhají také cucavé bonbony nebo žvýkačky.

Životní styl - další články

Doporučujeme