EPIDEMIE: Chřipka zahnala Čechy do peřin, nejvíce nemocných je na Moravě

6. ledna 2017·Zprávy·Redakce

V celém Česku je plošná chřipková epidemie. Novinářům to dnes řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Podle něj nemocných chřipkou "raketově" přibylo a v současnosti je 1528 nemocných na 100.000 obyvatel. Od okolních zemí se situace v Česku podle Prymuly ale neliší.

“Jsme v situaci, kdy chřipka udeřila,” uvedl předseda vakcinologické společnosti.

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové se nemocnost chřipkou v zemi zvýšila proti minulému týdnu o téměř 49 procent. Nemocných přibylo ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, nejvíce jich je ale v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. “Dominujícím původcem je virus chřipky typu A/H3N2,” uvedla v tiskové zprávě Gottvaldová.

V rámci opatření k zamezení šíření chřipky doporučila větrání, důkladné mytí rukou a dodržování správné životosprávy. Pokud lidé ale mohou, měli by se podle hygieničky vyhýbat větším společnostem.

Jak přežít zimu bez nemocí? Babské rady na chřipku, imunitu nebo dobrou náladu

V některých krajích hygienici kvůli zamezení šíření nemoci také doporučili nemocnicím a lůžkovým sociálním zařízení, aby omezily návštěvy. Některé ústavy na to už reagovaly. Například na severu Moravy tento týden evidují pět závažných případů chřipky, z toho jedno úmrtí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme