Jak přežít zimu bez nemocí? Babské rady na chřipku, imunitu nebo dobrou náladu

25. listopadu 2019·Životní styl·Redakce

Rady našich babiček nám často přišly k pousmání, jenže některé z nich opravdu fungují. Stačí nemít předsudky a sami si to vyzkoušet. Podívejte se, které vám pomohou především v zimě.

Další polštář pod hlavu

Zima je období, kdy je skoro nemožné vyhnout se nachlazení nebo kašli. Ten se zhoršuje hlavně v noci a přitom stačí tak málo – dát si pod hlavu polštář navíc. Při ležení se totiž řasinky kolem plic a průdušek narovnají a nemohou posunovat hlen, což vás nutí k většímu kašli. Když si ale hlavu víc podepřete, uleví se vám. A pokud máte spíše suchý kašel, mohlo by pomoci dát si prst do ucha a lehce jím zatřást.

Whisky a čokoláda umí zázraky

Další rada na bolest v krku potěší všechny milovníky čokolády. Theobromine v kakau totiž potlačuje nervové senzory a při pojídání čokolády tak na škrábání v krku brzy zapomenete. A pokud ani to nepomůže, nabízíme radu, která není tak úplně “babičkovská”, ale funguje. Do sklenice vymačkejte půlku citronu, přidejte trochu horké vody, lžíci medu a lžíci whisky! To dokáže zázraky.

Nohy do vody

Pokud jste příznaky chřipky nezahnali včas, hrozí vám i zánět uší, protože smrkáním se hlen dostává i do ušní trubice. Dostanete ho odsud jednoduchým žvýkáním, a to nejlépe tak pětkrát denně. A nejlepší jsou žvýkačky bez cukru obsahující sladidlo xylitol, které navíc napadají škodlivé bakterie. Bolení hlavy zase zaženete, když si ponoříte nohy do horké vody. Krev vám totiž bude proudit do nohou a tlak, který je v hlavě, zmizí.

Výluh z brambory pro lepší náladu

Únavu dokáže zahnat i obyčejná brambora, když ji oloupanou a nakrájenou na noc ponoříte do studené vody a ráno vodu vypijete. Ovšem jestli i potom stále trpíte zimní depresí, máme pro vás malé cvičení, které vám zlepší náladu. Potřebujete k tomu jen lampu s 60wattovou žárovkou. Posaďte se v místnosti asi metr od ní tak, abyste ji dokázali zhasnout bez zvedání se z místa. Rozsviťte lampu a dívejte se do ní po dobu jedné minuty. Pak ji zhasněte a zavřete oči. Stále ovšem před sebou budete mít záblesk světla. Soustřeďte se na něj, dokud nezmizí.

Životní styl - další články

Doporučujeme