Filip Neusser: Uzavírání sportovišť má katastrofální vliv na děti. Může to ovlivnit nejen je, ale zdraví všech

14. prosince 2021·Zprávy·Barbora Turková

Filip Neusser (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klub byl předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Proč je sport podle něj dlouhodobě podhodnocen? Co říká na to, že na sportovní zápasy teď může omezený počet diváků a jak to bude s chystanou zimní olympiádou v Pekingu?

Od konce listopadu může na sportovní zápasy chodit jen 1000 lidí. “Pravda je, že pokud restrikce budou dlouhodobé, bojím se, že na kluby to bude mít zásadní dopad. Hlavně, co se týče ledního hokeje, který je v plném proudu. Kluby jsou závislé na vstupném a může to pro ně být poměrně velký zásah. Měli jsme jednání s Ligou asociací profesionálních klubů a řešíme jakékoliv kompenzační balíčky,” říká Filip Neusser. Právě Asociace profesionálních klubů volá po tom, aby se stadiony posuzovaly podle kapacity.

Dopady na děti jsou katastrofální

Uvědomujeme si vážnost situace a nechceme ji zlehčovat. Na druhou stranu je potřeba se na to dívat z vyšší perspektivy. Pokud se bavíme o O2 aréně, kde je kapacita 20 tisíc diváků a může tam jen tisíc diváků. Organizátoři už to mají připravené z loňského roku tak, aby se diváci z jedné tribuny nedostali do kontaktu s diváky z druhé tribuny. Měli bychom k tomu přistupovat k procentuální kapacitě a ne celoplošnými restrikcemi,” říká Neusser.

Národní sportovní agentura nemůže ze zákona finančně pomáhat profesionálním sportům. “Ale jsme tady pro celé sportovní prostředí, a proto jsme vyvolali jednání o pomoc profesionálním klubům,” vysvětluje Neusser. Situace stále není nejlepší a nevypadá to, že by se restrikce měly uvolňovat, a to si nemyslí ani Neusser. “Pro nás je ale nejdůležitější, abychom mohli sportovat. Třeba v Rakousku byl celoplošný lockdown, ale lyžovat se mohlo. Je jasné, že jakékoliv pohybové aktivity jsou ku prospěchu.”

O tom, že uzavření sportovišť je pro děti katastrofální, mluví i Neusser. “Až 35% dětí a mládeže se nám ke sportování nevrátilo. Za druhé to bude mít velký dopad na zdraví. Děti nám trochu zlenivěly a to, že se na rok zavřou sportoviště může mít vliv nejen na ně, ale na celkový zdravotní systém,” vysvětluje předseda. Českou republiku čeká zřejmě rozpočtové provizorium. “Pevně doufám, že to nebude mít zásadní vliv, ale musíme se řídit pravidly od ministerstva financí. Ty říkají, že nemáme kryté žádné prostředky, protože nebyl schválen rozpočet. Nějaký dopad to určitě mít bude,” myslí si Neusser.

Chceme podporovat více ženský kolektivní sport

Příští rok se poprvé bude dělat prioritizace sportu. “V oblasti reprezentace chceme podporovat určité sportovní odvětví více, protože chceme, aby nás sportovci reprezentovali na mistroství nebo na olympijských hrách. Chceme je zásadně posilnit a dávat jim více peněz, aby se zlepšila celá reprezentace,” vysvětluje Neusser. Národní sportovní agentura chce více podporovat ženské kolektivní sporty, cílem je účast na olympiádě v Los Angeles v roce 2028.

Chceme genderovou vyváženost v kolektivních sportech, protože jsou opravdu disciplíny, kde nepoměr mezi ženským a mužským zastoupením je opravdu velký. Pak je potřeba rozlišovat individuální a kolektivní sporty. Individuální sporty jsou tady podporovány dlouhodobě a je to správně. Ale aby se někdo zabýval kolektivními sporty, to chce dlouhodobou činnost,” vysvětluje Neusser, který zároveň dodává, že český sport není dlouhodobě financován a uvědomuje si, že jako agentura mají dost mezer v podpoře dětí a mládeže.

Za necelé dva měsíce začínají zimní olympijské hry v Pekingu. Stejně jako letní hry v Tokiu budou ovlivněné covidovou dobou. “Bohužel jsem dostal zprávu, že byla zrušena Univerziáda, tak doufám, že se to samé nestane i s hrami. Veškeré kompetence přebírá Český olympijský výbor, bude tedy záležet, jak se zachová a jaké nastaví pravidla,” dodává Neusser, který se sám na olympiádu nechystá, přestože na letních hrách byl.

Poslechněte si


Zprávy - další články

Doporučujeme