FOTO: Záchranka převážela ženu vážící 250 kilogramů! Pomáhali i hasiči

2. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ač se jedná o poměrně výjimečnou situaci, záchranáři si musí poradit i v případech, kdy je třeba ošetřit a transportovat nadměrného pacienta. Tak tomu bylo i v případě, kdy záchranáři Jihomoravského kraje vyjížděli k ženě, která vážila 250 kilogramů.

“Snažíme se příliš nezatěžovat naše kolegy hasiče a poradit si sami, ovšem vždy musíme myslet na to, aby se naše posádka nezranila, a také je třeba nakládat bezpečně s obézním pacientem. Mohlo by hrozit zranění v případě nesprávné manipulace,” uvedl Daniel Bartošek, inspektor provozu jihomoravské záchranky.

„Použili jsme speciální nosítka, která jsou schopna pojmout až 300 kg a za asistence hasičů jsme ženu transportovali do nemocnice. Dobře nám tentokrát posloužil speciální vůz XXL, se kterým vyjíždíme k pacientům, jejichž váha přesahuje 160 kg. Tento vůz je vybaven elektrickým stolem, který nám manipulaci s těžkým člověkem usnadní,“ doplňuje inspektor provozu.

Hasiči záchrance nepomáhali poprvé. Dost často asistují také v případech, kdy se k pacientovi jede hůře dostupným terénem. Speciální vana, kterou používají, je vybavena tvrzeným plastem a popruhy. Pacient je tak uložen do prohlubně.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme