Google ustavil poradní komisi pro etické otázky umělé inteligence

26. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Americká technologická společnost Google ustavila poradní komisi pro etické otázky související s umělou inteligencí. Google to oznámil na svém blogu s tím, že komise se letos sejde čtyřikrát, poprvé v dubnu.

Společnost připomenula, že již loni zveřejnila své zásady výzkumu a vývoje umělé inteligence (AI Principles), které považuje za etickou chartu. K podpoře zmíněných principů se nyní rozhodla zřídit externí poradní komisi pro pokročilou technologii (ATEAC; Advanced Technology External Advisory Council).

“Tato skupina se bude věnovat nejsložitějším výzvám Googlu, které vycházejí z našich zásad umělé inteligence, jako jsou rozpoznávání podle tváře a spravedlnost strojového učení,” uvedl Google.

Ve zmíněných zásadách se Google například hlásí k tomu, že jím vyvíjené technologie budou přínosem pro společnost, nebudou diskriminační nebo budou bezpečné a pod kontrolou lidí. Společnost se rovněž zavázala, že umělou inteligencí nevybaví zbraně či techniku, která by byla v rozporu s mezinárodním právem a lidskými právy.

Komisi tvoří behaviorální ekonom Alessandro Acquisti, expert na aplikovanou a výpočetní matematiku Bubacarr Bah, odborník na strojové učení De Kai, specialistka na automatické systémy Dyan Gibbensová, odbornice na psychologii a umělou inteligenci Joanna Brysonová, Kay Colesová Jamesová, která se věnuje minimalizaci vlády a osobní svobodě, filozof se zaměřením na digitální etiku Luciano Floridi a diplomat William Joseph Burns.

Zprávy - další články

Doporučujeme