Sankce nejen ze strany politiků: Společnosti Google, YouTube i Meta tvrdě zasáhly proti Rusku

27. února 2022·Koktejl·Marek Blažíček·ČTK

Svůj postoj ke vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny zaujali nejen politici, ale také technologické společnosti. Přísun peněz z reklamy ukončily společnosti Google a Meta, která provozuje Facebook a Instagram. Podobně se zachoval i Twitter.

Společnost Google začala bránit ruským médiím financovaným státem, aby získávaly prostředky z reklam umisťovaných na jejich webových stránkách, v aplikacích a na platformě YouTube. Rozhodnutí se vztahuje mimo jiné na ruskou televizi RT (Russia Today). K podobnému kroku se po ruské invazi na Ukrajinu v sobotu rozhodla například společnost Meta Platforms, majitel Facebooku a Instagramu.

Google upřesnil, že bude bránit ruským státním médiím v tom, aby používaly jeho reklamní technologii ke generování příjmů na jejich vlastních stránkách a v aplikacích. Média kromě toho už nebudou mít možnost kupovat reklamu prostřednictvím nástroje Google Tools a umisťovat reklamu na platformách internetové společnosti, jako je její vyhledávač nebo emailová služba Gmail.

Také provozovatel internetových stránek pro přehrávaní videí YouTube zakázal v sobotu mediální společnosti RT a dalším kanálům, z nichž některé jsou spojeny s protiruskými sankcemi, aby dostávaly peníze z videí umisťovaných na jeho platformě. YouTube, který patří pod společnost Google, z velké části kontroluje umisťování reklamy.

Další společností, která důsledně reguluje příspěvky pocházející z ruských médií je Twitter. „Proaktivně kontrolujeme tweety za účelem odhalení manipulace a podnikáme opatření proti obsahu, který zkresluje nebo prezentuje nepravdivé informace týkající se konfliktu na Ukrajině,“ prohlásila společnost.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme