Hamáček odmítl tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit

4. května 2021·Zprávy·Barbora Turková·ČTK

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). (Foto: ČTK)

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit skandál související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,” uvedl Hamáček v dnešní tiskové zprávě.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi ČR a Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád “na striktní paritu”.

“V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,” uvedl Hamáček na svém Twitteru.

Zprávy - další články

Doporučujeme