Hamáček: Změny u žalobců by vedly k vážné debatě koalice

18. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pokud by výměnu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) za současnou poradkyni prezidenta Miloše Zemana pro justici Marii Benešovou doprovázely nějaké změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu vládní koalice. Novinářům to ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně řekl předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček.

Vicepremiér Hamáček uvedl, že k jakýmkoliv změnám na státním zastupitelství nevidí důvod. “Kdyby k nim mělo docházet, to by možná dávalo za pravdu těm spekulacím,” řekl s odkazem na prohlášení opozičních politiků, že Kněžínek musel skončit v souvislosti se středečním rozhodnutím policie navrhnout obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze Farmy Čapí hnízdo.

Sociální demokracie si podle Hamáčka při vstupu do vlády s ANO uvědomovala, že případ údajného dotačního podvodu by se mohl vyvíjet. “Věděli to i naši členové (při hlasování ve stranickém referendu), je to věc, o které jsme věděli, když jsme do té koalice šli,” uvedl. Pokud ANO jen mění ministra, je to čistě v politické rovině, dodal.“Pokud by někdo začal spekulovat o změnách v systému státního zastupitelství, to už by bylo na vážnou debatu v rámci koalice,”konstatoval.

Hamáček řekl, že ho změna v čele ministerstva překvapila. “Neměl jsem žádné signály, že by se (Kněžínek) rozhodl skončit. Nicméně je to jeho rozhodnutí, takže ho respektuji,” uvedl. Výměna a výběr nového ministra spravedlnosti jsou podle koaliční smlouvy v gesci hnutí ANO, zdůraznil. Na adresu bývalé členky sociální demokracie Benešové uvedl, že je to zkušená právnička.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme