Hrdina zápasu Birner: Všichni chceme, aby na nás byli lidé pyšní!

10. května 2016·Zprávy·Redakce

Michal Birner hraje na mistrovství světa poprvé, ale včera k výhře nad Švédskem 4:2 přispěl dvěma góly a jednou přihrávkou. Navázal tak na výkony z Liberce, kterému pomohl k historickému extraligovému titulu.

Na obratu se rodák z Litoměřic podílel nejprve asistencí u vyrovnávací branky Kováře, poté se ve 38. minutě prosadil sám. V oslabení se dostal do brejku a střelou pod horní tyč překonal brankáře Markströma. “Jel jsem z bekhendové strany a viděl, že Řepu (Michala Řepíka) už dobruslili. Proto jsem se soustředil na střelu nahoru,” řekl Birner. K srdci si vzal radu trenéra brankářů Petra Jaroše, který hráče upozorňoval, že vysoký švédský brankář chodí brzy na led. 

Jeho trefu musel ještě potvrdit videorozhodčí, puk se totiž z branky rychle odrazil ven. “Vůbec jsem netušil, že to byl gól. Spíš jsem si myslel, že to bylo břevno, protože puk dost hlasitě cinknul. Až kluci na střídačce mi říkali, že si jsou jistí, že se puk odrazil od kamery v brance. Tak jsem jim věřil,” usmíval se Birner. “Ukázali jsme, že i když jsme hodně podceňovaní, vnitřní sílu máme. Máme tu hodně kluků, co na mistrovství nikdy nehráli a všichni se chtějí ukázat. Chceme, aby na nás lidi v Čechách byli pyšní,” řekl Birner.

Skórovat mohl i český brankář 

Premiérovou trefou na velké mezinárodní akci se blýskl také David Pastrňák, jenž v 27. minutě snížil střelou zblízka na 1:2. “Měl jsem obrovskou radost. Zvlášť, když to přišlo v takové chvíli, kdy ten gól mohl otočit všechno. Nakonec jsme za to fakt vzali a máme tři body,” radoval se 19letý útočník Bostonu. 

Zápas pro něj byl výjimečný tím, že před draftem NHL v roce 2014 dvě sezony působil ve švédském druholigovém Södertälje. “Strávil jsem tam důležité dva roky, vždycky se na ně nahecuju,” řekl s úsměvem a užíval si povedený start do šampionátu s třemi výhrami ze tří zápasů. “Musíme pokračovat dál, ale je moc fajn, že máme osm bodů a hlavně jsme za tři zápasy slyšeli třikrát českou hymnu. To je vše, na čem teď záleží,” dodal.

V brance dostal přednost Pavel Francouz, který sice v první třetině dvakrát inkasoval, ale pak už za svá záda žádný puk nepustil. Dokonce v závěru při dlouhé power play Švédska zkusil skórovat do opuštěné branky, ale nesedlo mu to. “Oni hráli power play asi pět minut, bylo času dost. Když to na mě Švédi hodili a měl jsem chvilku, tak jsem to zkusil. Bohužel puk mi sjel a šlo to vedle. Byla tam ještě jedna možnost, ale už jsem se rozhodl neriskovat a raději to zalehl,” vysvětlil Francouz.

K obratu nakopl české hokejisty proslov po první třetině. Co si řekli?

Zatím jsme se jen zachránili! krotí hokejovou euforii trenér Vůjtek 

Tři góly ve druhé třetině a nároďák otočil zápas se Švédskem!

Tipujte zápasy hokejového MS a vyhrávejte ceny!

Výsledky a tabulky mistrovství světa

Zprávy - další články

Doporučujeme