Ibuprofen může zhoršit průběh infekce koronavirem

19. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Užívání některých léků jako ibuprofen může zhoršit průběh nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus. Veřejnost před tím varoval francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Světová zdravotnická organizace v úterý informovala, že záležitost zkoumají experti, zároveň ovšem doporučila, aby se lidé bez konzultace s lékařem ibuprofenu zatím raději vyhnuli. Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes řekl televizi Nova, že toto doporučení potvrdit nemůže.

Užívání protizánětlivých léků jako například ibuprofen “může infekci zhoršit”, napsal na twitteru francouzský ministr. “Pokud máte horečku, vezměte si paracetamol. Pokud už užíváte protizánětlivé léky, nebo máte pochybnosti, obraťte se na svého lékaře,” dodal Véran.

Zástupce francouzského ministra zdravotnictví Jérôme Salomon vydal podobné prohlášení a dále nedoporučil při podezření na nový koronavirus užívání takzvaných nesteroidních antirevmatik (NSA), která se používají k léčbě bolestí pohybového aparátu (kloubů, svalů, šlach) nebo ke zmírnění bolestí hlavy a menstruačních bolestí.

Francouzské sdělení se opírá o studii z lékařského časopisu The Lancet. Podle její hypotézy protizánětlivé léky jako ibuprofen povzbuzují enzym, který může zhoršit infekci koronavirem.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier, jehož se na toto téma ptali novináři, odpověděl, že věc ověřují experti. “Prozatím doporučujeme používat při samoléčbě paracetamol spíše než ibuprofen. Je to důležité,”řekl nicméně. Něco jiného ale podle něj je, pokud ibuprofen předepíše lékař.

Vojtěch televizi Nova řekl, že doporučení ve čtvrtek konzultoval se Státním ústavem pro kontrolu léčiv i se svým náměstkem Romanem Prymulou. “Nemáme v tuto chvíli žádné vědecké studie nebo vědecké poznatky o tom, že by ibuprofen zhoršoval infekci nemoci COVID-19. Takže toto doporučení je pro nás trochu překvapivé, budeme se snažit ho více analyzovat, získat více informací, ale nemohu ho nyní potvrdit,” uvedl ministr.

Podle německého virologa Jonase Schmidta-Chanasita z Institutu Bernharda Nochta pro tropické lékařství zatím souvislost mezi užíváním NSA a těžkým průběhem onemocnění COVID-19 prokázána nebyla. “Ibuprofen snižuje srážlivost krve, to by mohla být spojitost,” řekl lékař agentuře DPA. Tím se zvyšuje riziko vnitřního krvácení. “V případě paracetamolu tomu tak není,” dodal virolog.

Ve Francii se ibuprofen od začátku roku už nedá bez předpisu pořídit, píše agentura DPA. Šíření nákazy novým typem koronaviru se v zemi zrychluje, zvláště v některých regionech, řekl v pátek francouzský ministr zdravotnictví. Počet potvrzených případů koronaviru se tento týden ve Francii přibližně ztrojnásobil. Nemoci v zemi už podlehlo 264 lidí.

V souvislosti s užívání ibuprofenu se na internetu objevilo několik doporučení lékařů, ale zároveň i lživých zpráv, které překrucují fakta, poznamenala britská zpravodajská stanice BBC. Lékaři, se kterými stanice hovořila, uvedli, že ibuprofen při léčbě příznaků onemocnění nedoporučují.

Jestliže ale lidé tyto léky užívají i z jiných důvodů, neměli by přestat bez toho, že by se o tom poradili se svým lékařem. Jak paracetamol, tak ibuprofen mohou snížit horečku a pomoci zastavit příznaky chřipky. Nicméně protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, nejsou pro každého a mohou mít vedlejší účinky, například u pacientů s astmatem či se srdečními problémy.

Některé zprávy, které se ale v souvislosti s tím objevily na internetu, nejsou pravdivé. Jde například o informaci, že v britském Corku jsou čtyři lidé na jednotce intenzivní péče poté, co užili protizánětlivé léky. Podobně ve francouzském Toulouse měli být čtyři lidé v kritickém stavu po užití ibuprofenu, rovněž i v tomto případě jde o takzvané fake news.

Zprávy - další články

Doporučujeme