Jako z hororu! Hasiči pochytali v brněnském věžáku přes 50 netopýrů

22. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Městská policie Brno

Obyvatele výškového domu v Brně v úterý pořádně potrápili nezvaní hosté. Na chodbě bytovky se totiž usídlila zhruba padesátka netopýrů a k odletu se příliš neměla. Zvířata se nakonec podařilo odchytnout a skončila v péči odborníka.

Desítky netopýrů se v úterý nastěhovaly do věžáku ve Voroněžské ulici v Brně. Kvůli neustálému pískání a velkému množství trusu nakonec zoufalá obyvatelka zavolala na městskou policii. Přivolané strážnice na místě zjistily, že situace si žádá odborníka. “Světlem zmatená zvířata létala po chodbě domu od jednoho okna k druhému a k odletu se příliš neměla,” uvedla tisková mluvčí MP Brno Tereza Kadrnožková na stránkách policie.

Na místo proto museli být povoláni hasiči, odchytář městské policie a odborník z České společnosti pro ochranu netopýrů. Když všichni dorazili na místo, netopýři se již uložili ke spánku a odchyt byl proto jednodušší.

“Jak se ukázalo, netopýři se schovali nejen za světla a obrazy na chodbě, ale také na rostliny, za hydrant nebo za sádrokarton. Díky souhře všech zasahujících se podařilo chytit 53 netopýrů, z nichž bylo 47 mláďat. Odborník následně všechny odvezl, aby se o ně postaral. Mezi odchycenými zvířaty se kromě netopýrů hvízdavých objevovali i netopýři nejmenší,” informovala mluvčí.

Ačkoli se zdá, že jde o výjimečný případ, ve skutečnosti podobné invaze netopýrů nejsou až tak neobvyklé. K podobnému případu totiž došlo téměř přesně před rokem v Králově Poli. “Strážníci tehdy ve spolupráci se specialistkou ze záchranné stanice v Jinačovicích odchytli 160 netopýrů. Ti během několika dní nalétali do bytu sedmaosmdesátileté ženy, která je nedokázala vyhnat,” popsala Kadrnožková.

Co dělat při návštěvě netopýra?

Podle odborníka Tomáše Bartoničky z  České společnosti pro ochranu netopýrů, který se odchytu účastnil, je nejlepší otevřít večer okno a počkat, až zvířata sama odletí.

“Rozhodně doporučuji manipulaci v rukavicích nebo zvíře opatrně uchopit do utěrky, a večer vypustit ven. Někdy stačí jen otevřít okno, zhasnout a počkat. V tuto dobu se ale jedná většinou o poměrně čerstvá mláďata, která se ještě příliš neorientují. Těm může dělat potíže najít cestu ven. Pokud se zvíře uvnitř nachází delší dobu a je vysílené, pomůže zavřít ho do krabice s mělkou miskou naplněnou vodou. Netopýr se napije a večer ho může člověk vypustit do přírody. Není potřeba netopýra chytat v letu. Je lepší počkat, až se unaví a sedne si,” radí Bartonička. Pokud zvíře samo nevylétne, nebo pokud je na místě větší hejno, nejlepší je zavolat odborníky.

Zprávy - další články

Doporučujeme